Účetní dvůr EU by podle Babiše měl mít větší váhu

11.11.2019
Euroskop, čtk

Český premiér Andrej Babiš si přeje větší váhu Evropského účetního dvora (EÚD) při rozhodování o finančních tocích uvnitř Evropské unie. Poukázal na to v pátek v Lucemburku při návštěvě sídla instituce, která kontroluje účetnictví všech příjmů a výdajů EU a jejích orgánů.

Evropský účetní dvůr (EÚD), založený v roce 1977, dbá na to, aby byly finanční prostředky EU vynakládány podle schválených zásad a na určené účely. V případě nesrovnalostí však účetní dvůr nemá exekutivní pravomoci.

„Myslím, že je to důležitá instituce, kterou my na Evropské radě úplně nevnímáme. Měli bychom možná více čerpat z jejích informací, protože je to instituce, která poukazuje na úspory, kterých bychom v rámci evropských institucí měli a mohli dosáhnout,“ komentoval Babiš svou návštěvu pro české novináře.

Český premiér se domnívá, že například u Evropského parlamentu, který má právě v Lucemburku generální sekretariát, a také u Evropské komise jsou „obrovské částky, které by se asi daly ušetřit“. Babiš řekl, že pro něj schůzka se zástupci EÚD byla inspirativní a že je nyní „vyzbrojen“ na debatu o příštím rozpočtu Evropské unie.

U Evropského účetního dvora pracuje i 31 Čechů

O své činnosti Evropský účetní dvůr každoročně informuje ve výroční zprávě, která je podkladem pro kontrolní činnost Evropského parlamentu. Ze zprávy zveřejněné minulý měsíc vyplývá, že míra chybovosti v rozpočtových výdajích EU loni mírně stoupla na 2,6 procenta z předloňských 2,4 procenta. V roce 2016 to bylo 3,1 procenta.

Dvůr během auditu za rok 2018 zjistil devět podezření z podvodu, které oznámil Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Jedno podezření se týká ČR, a to neupřesněné veřejné zakázky v oblasti hospodářské, sociální a územní soudržnosti.

EÚD zaměstnává přibližně 900 odborníků, z toho 31 z České republiky. Přibližně dvě třetiny zaměstnanců EÚD tvoří auditoři. Účetní dvůr loni provedl nejvíc auditních dnů v Itálii (335), Německu (347) a Polsku (335). V České republice experti strávili auditem dohromady 101 dní, sdělil dnes ČTK Damijan Fišer z tiskového odboru EÚD.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek