Ministři obrany schválí třetí vlnu projektů PESCO

12.11.2019
Euroskop

Prvním diskuzním bodem Rady pro zahraniční věci (FAC) ve formátu minstrů obrany bude Stálá strukturovaná spolupráce (PESCO) a koherence obranných iniciativ. Ministři obrany členských zemí EU při této příležitosti formálně schválí další vlnu projektů, které budou v rámci PESCO společně realizovány.

V první a druhé vlně této iniciativy bylo v loňském roce schváleno celkem 34 projektů (v každé vlně po 17 projektech), které by měly být v procesu implementace. Česká republika se v prvních dvou vlnách zapojila do celkem 14 projektů – v jednom projektu jako vedoucí země, v 7 jako účastník a v 6 jako pozorovatel. V třetí, právě schvalované vlně se ČR neúčastní žádného z vybraných projektů.

Z hlediska ČR je pro úspěch a opravdovou přidanou hodnotu iniciativy PESCO klíčová také možnost zapojení třetích států do projektů. Členské státy v současné době intenzivně vyjednávají o konkrétních podmínkách pro vstup a účast těchto zemí, přičemž ČR prosazuje co nejvíce pragmatický a flexibilní přístup.

Ministři také budou klást důraz na provázanost (koherenci) PESCO s dalšími obrannými iniciativami, zejména Koordinovaným ročním přezkumem v oblasti obrany (CARD) a Evropským obranným fondem (EDF). Všechny tyto iniciativy v oblasti obrany by měly být plně komplementární a vzájemně se doplňovat.

Autor: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek