Šéfka EK přejmenuje sporné portfolio spojené s migrací

14.11.2019
Euroskop, ČTK

Budoucí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po tlaku části europoslanců přejmenuje kritizované portfolio spojené s migrací, které mělo původně nést název ochrana evropského způsobu života. Potvrdil to ve středu její mluvčí Eric Mamer. Oblast, kterou bude mít na starosti příští řecký místopředseda komise Margaritis Schinas, bude mít v názvu místo ochrany slovo podpora.

Von der Leyenová po prvotním odmítání vyhověla požadavkům zvláště levicových poslanců, kterým se nelíbilo, že by měl Schinas „chránit evropský způsob života před migranty“. Druhá nejsilnější europarlamentní frakce socialistů ve středu oznámila, že jí nastupující šéfka unijní exekutivy v dopise potvrdila dohodnutou změnu.

„Rozhodnutí vyžaduje nějaký čas a na stole bylo mnoho podnětů,“ vysvětloval novinářům Mamer, proč von der Leyenová změnila názor více než dva měsíce po oznámení původního názvu. Německá politička přitom prvotnímu tlaku v září odmítala ustoupit.

Změny se týkají i oblastí dvou dalších eurokomisařů. Lucemburčan Nicholas Schmit bude vedle zaměstnanosti pověřen také dohledem nad sociálními právy a Litevec Virginijus Sinkevičius bude kromě životního prostředí a oceánů mít na starosti i rybolov.

Europarlamentní výbory dnes vyslechnou trojici komisařů navržených Francií, Maďarskem a Rumunskem za kandidáty odmítnuté EP na přelomu září a října. Pokud nyní poslanci trojici schválí, bude koncem listopadu hlasovat o celé komisi plénum EP. Do úřadu by pak měl tým von der Leyenové nastoupit s měsíčním zpožděním proti původnímu plánu začátkem prosince.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek