Tři nové kandidáty na komisaře dnes čeká grilování v EP

14.11.2019
Euroskop, ČTK

Klíčová zkouška v Evropském parlamentu dnes čeká trojici navržených eurokomisařů z Francie, Maďarska a Rumunska. Slyšení v europarlamentních výborech rozhodne o tom, zda nová Evropská komise vedená Ursulou von der Leyenovou začne úřadovat v prosinci. Očekává se, že největším problémům bude čelit francouzský kandidát Thierry Breton.

Někdejší francouzský ministr v úterý jen těsně prošel hlasováním právního výboru EP, který hodnotil možný střet zájmů budoucích členů EK. Část europoslanců nebyla spokojena s jeho ujištěním, že se jako komisař pro vnitřní trh zdrží rozhodování týkajících se technologické společnosti Atos. Této firmě dosud šéfoval a vlastnil v ní akcie za desítky milionů eur.

Při očekávaném souhlasu parlamentních skupin lidovců a liberálů bude pro Bretona zásadní postoj socialistů. Druhá nejsilnější frakce v EP dala najevo, že je ochotna po neúspěchu předchozí francouzské kandidátky Sylvie Goulardové podpořit Bretona, neboť von der Leyenová vyhověla jejím požadavkům týkajících se několika portfolií budoucích komisařů.

Vedle Bretona budou parlamentní výbory „grilovat“ i Maďara Olivéra Várhelyiho a Rumunku Adinu Valeanovou. V jejich případech však europoslanci nedávají najevo zásadní výhrady.

Pokud poslanci trojici schválí, bude koncem listopadu hlasovat o celé komisi plénum EP. Do úřadu by pak měl tým von der Leyenové nastoupit s měsíčním zpožděním proti původnímu plánu začátkem prosince.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek