Europoslanci zatím neschválili navrženého komisaře Maďarska

15.11.2019
Euroskop, ČTK

Ve výborech Evropského parlamentu ve čtvrtek proběhlo slyšení navržených eurokomisařů z Francie, Maďarska a Rumunska. Maďarský kandidát Olivér Várhelyi nepřesvědčil potřebnou většinu poslanců zahraničního výboru, který si vyžádal dodatečné písemné odpovědi. Problémům čelil i francouzský kandidát Thierry Breton, u něhož se část europoslanců obávala střetu zájmů.

Maďarský kandidát na eurokomisaře Olivér Várhelyi na první pokus nezískal podporu potřebné většiny zahraničního výboru Evropského parlamentu (EP). Část europoslanců nebyla podle informací ČTK spokojena s jeho ujišťováním o nezávislosti na premiérovi Viktoru Orbánovi a vyžádala si dodatečné písemné odpovědi. Várhelyi, který má mít na starosti sousedskou politiku a rozšíření EU, mimo jiné slíbil přehodnotit vztahy s Tureckem či otevřenost k přístupovým jednáním s balkánskými zeměmi.

Navržený francouzský eurokomisař Thierry Breton přislíbil, že v souvislosti se svou dosavadní pozicí šéfa velké technologické firmy Atos předejde jakémukoli střetu zájmů. Europoslanci dávali najevo obavy z jeho možných vazeb na bývalou firmu hned od začátku čtvrtečního tříhodinového slyšení, které prověřuje jeho připravenost na vlivnou funkci komisaře pro vnitřní trh. Breton také řekl, že bude prosazovat vytvoření fondů pro země, které zasáhne přechod ke klimaticky odpovědnému hospodářství.

Breton je po Sylvii Goulardové, kterou k velké nelibosti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona poslanci odmítli schválit v říjnu, dalším Macronovým kandidátem, jenž čelí odporu části Evropského parlamentu (EP). Breton poslance už v písemném prohlášení ujistil, že odstoupil z čela společnosti a prodal veškeré akcie v hodnotě desítek milionů eur, které vlastnil.

Dopravní výbor Evropského parlamentu (EP) ve čtvrtek schválil navrženou rumunskou eurokomisařku Adinu Valeanovou jako členku nastupující unijní exekutivy vedené Ursulou von der Leyenovou. Dosavadní europoslankyně během čtvrtečního slyšení prohlásila, že se chce soustředit na podporu levné železnice, boj za čistší vzduch ve městech či snahu o celoevropské sjednocení dálničních poplatků. Navzdory tomu, že část poslanců zklamala nedostatkem znalostí, získala nakonec souhlas většiny členů výboru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek