Maďarskem navržený komisař Várhelyi získal souhlas výborů EP

19.11.2019
Euroskop, čtk

Jako poslední z navržených členů nové Evropské komise v pondělí maďarský kandidát Olivér Várhelyi získal potřebný souhlas výborů Evropského paralamentu. Po dnešním hlasování zahraničního výboru EP to oznámila nejsilnější europarlamentní frakce, tedy Evropská lidová strana. Budoucí šéfka komise Ursula von der Leyenová tak překonala poslední velkou překážku na cestě k tomu, aby se její exekutivní tým mohl po očekávaném schválení plénem EP ujmout funkcí začátkem prosince.

Dosavadní maďarský velvyslanec při EU minulý týden neuspěl při veřejném slyšení před členy výboru. Nepřesvědčil je o tom, že bude jako komisař pro rozšíření EU a sousedskou politiku dostatečně nezávislý na premiéru Viktoru Orbánovi. Ten by podle části poslanců mohl přes Várhelyiho chtít ovlivňovat politiku EU vůči Turecku či Ukrajině kvůli svým přátelským vztahům s prezidenty obou zemí Recepem Tayyipem Erdoganem a Vladimirem Putinem.

Poslanci v pondělí dostali Várhelyiho dodatečné písemné reakce na poslané otázky. Odpovědi nyní přesvědčily členy socialistické a liberální frakce, díky nimž Maďar získal spolu s hlasy svých lidovců potřebnou většinu.

Von der Leyenové chybí do kompletní sestavy komise ještě zástupce Británie. Londýn však vzhledem k chystaným parlamentním volbám a plánovanému odchodu z EU nehodlá svého kandidáta navrhnout. Podle právníků unijních institucí může však nová exekutiva začít pracovat i se 27 členy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek