EP napadl způsob umístění pracovní agentury do Bratislavy

20.11.2019
Euroskop, čtk

Evropský parlament (EP) se obrátil na Soudní dvůr Evropské unie se stížností proti umístění nové unijní pracovní agentury v Bratislavě. EP vadí, že o sídle nového orgánu určeného mimo jiné ke koordinaci systémů sociálního zabezpečení rozhodly členské státy bez souhlasu poslanců. Spor, který může přinést problémy hned na začátku fungování úřadu, je dalším vyhrocením mocenského boje mezi unijními institucemi, napsal bruselský web Politico.

Na zřízení Evropského orgánu pro pracovní záležitosti (ELA) se dohodly EP, Rada EU a Evropská komise (EK) v únoru. Norma nespecifikovala sídlo orgánu, s čímž poslanci v zájmu jejího rychlého přijetí souhlasili. Členské státy ale v červnu vybraly Bratislavu bez souhlasu EP, což parlament napadl u soudu. Odvolal se přitom mimo jiné na společné prohlášení všech tří institucí, které se v něm nepřímo zavázaly k výměně informací o výběru sídla ELA.

„Nejde ani tak o samotný pracovní úřad, jako spíš o dlouhodobý spor mezi Radou EU a Parlamentem o umísťování sídel úřadů,“ řekl webu europoslanec Jeroen Lenaers, který měl v EP pravidla vymezující fungování ELA na starosti. Podle dalších poslanců nemá Parlament problém s Bratislavou jako sídlem orgánu, ale se samotným principem výběru.

Podle pravidel EU je rozhodování o sídlech unijních orgánů v moci členských zemí. Europarlament však tvrdí, že zřízení ELA souviselo s pravidly pro volný pohyb obyvatel a sociální zabezpečení, do nichž mají poslanci co mluvit. Rada EU má podle zdrojů webu Politico čas zareagovat na podnět k soudu do 10. prosince.

Pro Slovensko je umístění unijní agentury velkým úspěchem

Slovenská vláda považuje umístění první instituce EU v zemi za velký úspěch, který mimo jiné zvýší prestiž Slovenska v rámci unie a přivede tam více než 100 expertů na pracovní právo. Slovenští diplomaté podle bruselského webu doufají, že jádrem meziinstitucionálního sporu není fakt, že agentura bude sídlit v Bratislavě.

Evropská komise předminulý týden vypsala výběrové řízení na šéfa úřadu, který se má ujmout funkce v lednu a pracovat má v Bratislavě. Agentura má pomáhat členským zemím při provádění unijních norem týkajících se přeshraniční mobility pracovníků. Má také poskytovat zaměstnancům i podnikům informace v této oblasti. Po počátečním rozjezdu má plně fungovat od roku 2024.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek