Sencov po propuštění z ruského vězení převezme Sacharovovu cenu

26.11.2019
Euroskop,ČTK

Ukrajinský režisér Oleh Sencov propuštěný z ruského vězení dnes v Evropském parlamentu oficiálně převezme Sacharovovu cenu, která mu byla udělena loni. Na plénu budou europoslanci také hlasovat o nových členech Evropského účetního dvora. Hovořit budou o tom, jak lépe chránit evropské památky před dopady extrémního počasí či o diskriminaci sexuálních menšin.

Předseda EP David Sassoli dnes po poledni předá Sacharovovu cenu za svobodu myšlení loňskému laureátovi Sencovovi. Ten si v Rusku odpykával dvacetiletý trest za údajné plánování teroristických útoků na okupovaném Krymu. Propuštěn byl teprve letos v září rámci výměny vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem.

Europoslanci budou následně hlasovat o jmenování dvou nových členů Evropského účetního dvora (EÚD) a obnovení mandátu tří stávajících. Hlasovat se bude o nových členech z Francie a Lucemburska a o obnovení mandátů členů z Německa, Řecka a Nizozemska. Jmenované bude muset ještě schválit Rada.

Europoslance pak odpoledne čeká rozprava se zástupci Komise o reakci EU na extrémní meteorologické jevy a tom, jak chránit evropské městské oblasti a jejich kulturní dědictví. Konat by se také měla debata na téma diskriminace sexuálních menšin a nenávistných projevů, kterým čelí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek