Evropský parlament bude hlasovat o důvěře nové Evropské komisi

27.11.2019
Euroskop, ČTK

Evropský parlament (EP) dnes bude hlasovat o nové Evropské komisi (EK). Její členy nejprve představí budoucí předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. V EP se také uskuteční každoroční udílení filmové ceny LUX či hlasování o mobilizaci Fondu solidarity EU na pomoc Krétě, kterou začátkem roku zasáhly silné bouře.

Von der Leyenová hned ráno předstoupí před poslance, aby jim představila svůj tým kandidátů na komisaře a diskutovala s nimi o programu na období let 2019 až 2024. Následně bude europarlament v poledne hlasovat o důvěře nové komisi. Parlament navržený sbor komisařů musí schválit jako celek ve jmenovitém hlasování většinou odevzdaných hlasů. Pokud poslanci vysloví sboru komisařů důvěru, ujme se nová komise svých pravomocí od 1. prosince.

EP dnes čeká také hlasování o mobilizaci pomoci Řecku, konkrétně ostrovu Kréta, který začátkem roku zasáhly silné bouře, jež zdevastovaly velkou část infrastruktury na západní straně ostrova. V případě schválení mobilizace Fondu solidarity by mělo Řecko obdržet na pomoc s rekonstrukcí 4,5 milionu eur (téměř 115 milionů Kč).

Poslance čeká i konečné hlasování o rozpočtu EU na příští rok. Ten počítá se zvýšením investic na ochranu klimatu a také na podporu výzkumu, infrastruktury a mladých lidí.

Odpoledne budou vyhlášeny filmové ceny LUX. Ty uděluje Evropský parlament od roku 2007 snímkům natočeným v evropské koprodukci, jejichž snahou je podnítit celoevropskou diskusi o aktuálních politických a společenských otázkách. Letošními finalisty jsou snímky Odložený případ: Hammarskjöld režiséra Madse Brüggera, (koprodukce Dánsko, Norsko, Švédsko a Belgie), Bůh existuje, její jméno je Petrunja režisérky Teony Mitevské (koprodukce Severní Makedonie, Belgie, Slovinsko, Chorvatsko a Francie) a Království režiséra Rodriga Sorogoyena (koprodukce Španělsko a Francie).

Večer se v EP budou konat rozpravy o situaci na Blízkém východě nebo o vměšování do voleb ze strany externích aktérů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek