Europarlament schválil novou Evropskou komisi von der Leyenové

27.11.2019
Euroskop, čtk

Evropský parlament dnes jasnou většinou schválil novou Evropskou komisi vedenou Ursulou von der Leyenovou. Sbor 27 komisařů, v němž je jednou z místopředsedkyň také Věra Jourová, začne pracovat od 1. prosince, kdy nahradí komisi vedenou Jeanem-Claudem Junckerem.

Pro novou komisi hlasovalo 461 europoslanců, proti bylo 157 a 89 se jich zdrželo. Předseda EP David Sassoli popřál nové komisi vše nejlepší v práci a předal nové předsedkyni der Leyenové dopis potvrzující schválení. Nyní musí nové složení EK ještě formálně odsouhlasit šéfové států a vlád unijního bloku. V komisi bude chybět zástupce Velké Británie, která do ní už nikoho nenominovala, neboť chce z EU na konci ledna odejít.

Program své komise ráno v rozpravě představila její nová šéfka von der Leyenová. V projevu citovala prvního porevolučního prezidenta Československa Václava Havla a jeho slova o tom, že o věci je třeba usilovat, protože jsou dobré, nikoliv jen proto, že mají šanci na úspěch.

Zdůraznila, že boj s klimatickými změnami je pro Evropu existenční otázka, která si žádá okamžité řešení. Uvedla také, že chce modernizovat rozpočet EU s ohledem na nové priority, mezi které vedle ochrany klimatu patří také digitalizace či sociálně odpovědná ekonomika. Hodlá rovněž zajistit bezvýhradné dodržování vlády práva v unijních zemích.

Konference předsedů – tedy předseda EP a lídři politických skupin – minulý čtvrtek prohlásila za uzavřený proces veřejných slyšení kandidátů na komisaře a umožnila tím dnešní hlasování. Veřejná slyšení kandidátů, která prověřila jejich způsobilost, odstartovala před příslušnými výbory EP začátkem října. Nakonec si 14. října poslanci vyslechli tři nové kandidáty na komisaře, kteří nahradili předcházející neúspěšné nominanty Francie, Maďarska a Rumunska.

Česká eurokomisařka Jourová, která byla už členkou Junckerova týmu, se od 1. prosince stane místopředsedkyní EK pro evropské hodnoty a transparentnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek