Komise rozhodla o zrušení části návrhů evropských předpisů

27.09.2005
EK se rozhodla zrušit 68 návrhů zákonů, které v minulých letech navrhla členským státům a Evropskému parlamentu ke schválení. Evropský parlament nesouhlasí.

Evropská komise dnes rozhodla zrušit 68 návrhů zákonů, které v minulých letech navrhla členským státům a Evropskému parlamentu ke schválení, zatím však ještě neprošly. Tento krok je součástí úsilí o „lepší regulaci“; v říjnu má následovat další čištění, tentokrát už mezi platnými předpisy, kterých je 80.000 stránek.

Postup komise vyvolal jisté vzrušení v Evropském parlamentu. Část poslanců se zlobila, že nebyli vyzváni, aby se na „čištění“ podíleli. Třeba Zelení žehrali na to, že mezi napadenými směrnicemi jsou i některé, které se týkají ochrany životního prostředí.

Většina rušených návrhů směrnic, nařízení a rozhodnutí se týká už minulých událostí, například přípravy loňského rozšíření EU, a jsou proto překonané. Další jsou dílčí kroky, jejichž nezbytnost se ukázala časem jako sporná. Některé větší předpisy leží již roky na stole členských států a nic se s nimi neděje, třeba proto, že s nimi část vlád nesouhlasí. Další jsou sporné, protože při přípravě nebyl posouzen jejich dopad na ekonomiku.

Typickým příkladem je sladění víkendového zákazu pohybu kamionů po silnicích v EU z roku 2000, který byl zablokován v Radě EU; komise vidí, že neprojde. Směrnice o reklamě na obchodní slevy narazila na nesouhlas části členských států, kteří si nepřejí vzájemné uznávání reklamních „akcí“.

Zajímavý je návrh statusu evropského sdružení, který měl zabezpečit asociacím a nadacím možnost působit na celém území unie; byl předložen v roce 1991, tedy před 14 lety, a od té doby se jím jedinkrát v prvním čtení v roce 1999 zabýval Evropský parlament. Komise ho stáhla jako zastaralý. Podobně dopadla směrnice o profesionálních schopnostech leteckých posádek.

Z celkového počtu 183 neschválených návrhů zákonů se exekutiva EU rozhodla tedy zbavit více než třetiny. Svědčí to o nové rozhodnosti EK. „Prohlídli jsme všechno, co bylo na stole, a zbavili jsme se všeho, co nepotřebujeme a s čím rada nebo parlament nebudou nikdy souhlasit,“ řekl předseda EK José Barroso, který nedávno v listu Financial Times označil část legislativy EU za „absurdní“.

Sdílet tento příspěvek