Předseda Evropské rady Tusk předá funkci Michelovi

29.11.2019
Euroskop, ČTK

Po pěti letech ve funkci předá dnes předseda Evropské rady Donald Tusk vedení vrcholné unijní instituce svému nástupci Charlesi Michelovi. Nový šéf unijních summitů bude hned od začátku čelit těžkým úkolům, jako je například vyjednání příštího víceletého rozpočtu EU.

Třiačtyřicetiletý Michel oficiálně svého o 19 let staršího předchůdce vystřídá až v neděli, avšak symbolické předání úřadu si oba politici naplánovali na poslední pracovní den v listopadu. Krátce před polednem se sejdou v budově Evropské rady a promluví o zásadních tématech budoucnosti EU.

Odchodem bývalého polského premiéra Tuska ztrácí postkomunistické země jediného zástupce ve vedení klíčových orgánů EU. Bývalý předseda belgické vlády Michel patří stejně jako jeho předchůdce k liberálním politikům a neočekává se, že by do funkce vnesl zásadní změny.

Zatímco Tusk se musel vyrovnávat především s řeckou dluhovou krizí a migrační vlnou, na Michela vedle nevyřešené reformy azylového systému čeká hlavně boj s klimatickými změnami či výzvy spojené s odchodem Británie z EU. Hned od nástupu do funkce jej bude zaměstnávat především vyjednávání kompromisní varianty unijního rozpočtu na období 2021 až 2027. Státy EU jsou v pohledu na něj zatím výrazně rozděleny a právě role předsedy Evropské rady je pro dosažení shody klíčová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek