Nová EK začíná pracovat, její šéfka jede na klimatický summit

02.12.2019
Euroskop,ČTK

První pracovní den čeká dnes novou Evropskou komisi (EK), v jejímž čele jako první žena stojí Ursula von der Leyenová. Německá politička, pro kterou je zásadním tématem přechod k ekologicky odpovědnému hospodářství, zahájí působení ve funkci účastí na světové klimatické konferenci v Madridu. Dosavadní česká komisařka Věra Jourová se dnes chopí nové místopředsednické funkce.

Komise měla původně začít pracovat o měsíc dříve, trojici kandidátů však neschválil Evropský parlament (EP) a Francie, Maďarsko a Rumunsko musely dodat náhradníky. Exekutiva začne pracovat v neúplném složení, neboť Británie svého člena nenominovala s ohledem na blížící se předčasné volby a plánovaný odchod z EU.

Von der Leyenová první týden zahájí mezi světovými lídry, před nimiž chce zdůraznit vůdčí roli EU v boji proti klimatickým změnám a promluvit o svém ambiciózním plánu. Unie by podle ní měla do roku 2030 snížit emise oxidů uhlíku o 50 procent proti hodnotám z roku 1990, což je zpřísnění současného čtyřicetiprocentního závazku. Do poloviny století by pak měly unijní státy dosáhnout takzvané uhlíkové neutrality.

Významné role v její exekutivě budou hrát výkonní místopředsedové. Nizozemec Frans Timmermans bude mít ode dneška na starosti právě Evropskou zelenou dohodu, čili přípravu komplexní sady norem, které mají unii přiblížit zmíněným cílům. Jejich první návrhy chce šéfka komise prezentovat už příští středu. Dánka Margrethe Vestagerová bude dohlížet na digitalizaci unie a Lotyš Valdis Dombrovskis na sociálně spravedlivou ekonomiku.

Mezi čtyřmi řadovými místopředsedy je i Jourová, do jejíž působnosti spadají evropské hodnoty a transparentnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek