Jourová chystá zprávu o stavu právního státu v zemích EU

03.12.2019
Euroskop, čtk

Zpráva o stavu právního státu ve všech členských zemích Evropské unie bude jedním z prvních zásadních kroků, které česká místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová chystá ve své nové funkci. Během prvního období chce politička pověřená dohledem nad transparentností a evropskými hodnotami také přijít s podněty na úpravu volebních pravidel a online kampaní či na ochranu nezávislosti médií. Jourová to během dnešního prvního pracovního dne ve funkci řekla českým novinářům v Bruselu.

Mezi její stěžejní témata bude patřit dohled nad dodržováním vlády práva, který přiměl minulou komisi zahájit řízení s Polskem a Maďarskem.

Kromě zmíněné zprávy chce Jourová přijít s doplněním kritérií pro posuzování vlády práva v členských zemích EU. Vedle hodnot jako je nezávislost justice, které předchozí komise používala při posuzování situace v Polsku či Maďarsku, chce Jourová navrhnout, aby byl brán zřetel například na míru korupce či nezávislost médií. Svůj návrh by příští rok chtěla předložit ke schválení členským zemím a europarlamentu.

Bude hodnocení navázáno na vyplácení paněz z EU?

Hodnocení by podle Jourové mohlo být navázáno na vyplácení peněz z příštího rozpočtu EU, o němž teprve budou jednat lídři členských zemí. Některé státy, například zmíněná dvojice visegrádských zemí, mají k takovému plánu vážné výhrady.

„Navrhli jsme, aby evropské peníze mohly jít jen do prostředí, kde se nerozkradou, kde nebude korupce,“ řekla k plánu komise Jourová.

Další její prioritou bude takzvaný akční plán na podporu demokracie, který by měl mít připraven do druhé poloviny příštího roku. Ten počítá mimo jiné s větší transparentností evropských volebních systémů.

„Chtěla bych, aby se víc vědělo o tom, kdo kandiduje, kdo to financuje, odkud se berou ty peníze,“ prohlásila místopředsedkyně EK. Zvláštní důraz chce věnovat kampaním na internetu, v nichž se šíří dezinformace a manipulace. To by podle Jourové měly v jejím pětiletém funkčním období začít členské státy právně regulovat.

„Budu hledat řešení, které nepoškodí svobodu slova, tedy aby to nebyla žádná cenzura,“ řekla Jourová. Jednou z forem boje proti dezinformacím podle ní může být podpora nezávislé žurnalistiky. Mohlo by podle ní jít například o právní pomoc novinářům, kteří ve svých zemích čelí žalobám, či o podporu projektů na ekonomické přežití médií. V únoru chce Jourová zorganizovat velkou debatu s experty na fungování médií, která by měla přinést další podněty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek