Novým soudcem Soudního dvora EU by se mohl stát Passer

06.01.2020
Euroskop, ČTK

Nástupcem soudce Jiřího Malenovského u Soudního dvora Evropské unie by se mohl stát Jan Passer, který v současnosti působí v Tribunálu Soudního dvora EU. Passera navrhla komise, ve které zasedali všichni předsedové vrcholných českých soudů, uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v rozhovoru pro server Info.cz. Passer v současnosti působí v Tribunálu Soudního dvora EU.

Bývalý soudce českého Ústavního soudu Malenovský je soudcem Soudního dvora EU od května 2004. Letos v říjnu hodlá ve funkci skončit.

Loni na podzim proto vypsalo ministerstvo spravedlnosti výběrové řízení na Malenovského nástupce. „Komise, v níž zasedali všichni předsedové vrcholných soudů, vybrala Jana M. Passera. Byla tam jednotná shoda,“ řekla Benešová webu Info.cz.

Passer působil v letech 2005 až 2016 jako soudce Nejvyššího správního soudu a byl i právním poradcem na ministerstvu spravedlnosti. Od září 2016 je soudcem Tribunálu Soudního dvora EU. Pokud se stane nástupcem Malenovského, vypíše ministerstvo podle Benešové na Passerovo místo v Tribunálu výběrové řízení.

Soudní dvůr EU sídlí v Lucemburku a ve spolupráci se soudy členských států dbá na jednotné provádění a výklad unijního práva. Soudci jsou jmenováni vzájemnou dohodou vlád členských států unie na dobu šesti let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek