Členové Evropské komise složili přísahu před unijním soudem

13.01.2020
Euroskop, čtk

Více než měsíc od nástupu do funkce složili dnes před Soudním dvorem Evropské unie v Lucemburku slavnostní přísahu členové Evropské komise (EK). Zavázali se mimo jiné k tomu, že budou vrcholné funkce unijní exekutivy vykonávat nezávisle na vládách členských zemí a dalších vlivech. Právě obavy o nezávislost některých komisařů byly na podzim pro Evropský parlament důvodem k tomu, že odmítl trio původně navržených kandidátů.

Unijní smlouvy nestanovují, jak má přísaha vypadat, komisaři ji však tradičně skládají před členy nejvyšší soudní instance EU. „Slavnostně skládáme přísahu před soudci, neboť představují právo, právní stát, základy naší unie,“ uvedla dnes před aktem šéfka komise Ursula von der Leyenová.

Stejně jako všech 26 dalších členů jejího týmu v sotva dvě minuty trvající přísaze slíbila, že se bude řídit unijními smlouvami a pracovat v zájmu EU.

„Při plnění svých úkolů nebudu vyžadovat ani přijímat pokyny od žádné vlády, orgánu, instituce ani jiného subjektu,“ zaznělo z úst všech eurokomisařů včetně české místopředsedkyně EK Věry Jourové.

Von der Leyenová už při sestavování své komise musela sáhnout ke trojici změn, neboť europoslanci z obav o nezávislost eukoromisařů na jejich vládách či finančních zájmech odmítli kandidáty z Maďarska, Rumunska a Francie.

Předseda soudu Koen Lenaerts dnes eurokomisařům připomněl, které jsou podle něj hlavní výzvy začínajícího funkčního období. Zmínil například uspořádání budoucích vztahů s Británií či přechod Evropy ke klimaticky odpovědnému hospodářství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek