Do křesel poslanců EP poprvé usedli Puigdemont a Comín

13.01.2020
Euroskop, čtk

Do křesel poslanců Evropského parlamentu dnes poprvé oficiálně usedli dva katalánští separatisté Carles Puigdemont a Antoni Comín. Oba dva se ve Štrasburku účastní dnes začínajícího plenárního zasedání EP, uvedla agentura Reuters. Španělský soud přitom před pár dny požádal europarlament, aby Puigdemonta i Comína zbavil imunity. Oba politici jsou už přes dva roky na útěku před španělskou justicí, která je viní ze vzpoury kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Do Evropského parlamentu byli zvoleni loni v květnu.

„Je to pro nás historický den,“ řekl dnes Puigdemont reportérům před budovou Evropského parlamentu. „Jsme tu, abychom lidem připomněli, že katalánská krize není vnitřní záležitostí, ale záležitostí evropskou,“ dodal politik, který nyní žije v Belgii. Soudní dvůr Evropské unie teprve loni na konci prosince potvrdil, že oba dva mohou v europarlamentu zasednout.

Puigdemont využil dnešního úvodního zasedání europarlamentu a vyzval k okamžitému propuštění dalšího z katalánských vůdců, Oriola Junquerase. Ten byl rovněž zvolen do Evropského parlamentu, nicméně následně byl loni v říjnu odsouzen na 13 let do vězení za separatismus. Španělská volební komise v této souvislosti před pár dny rozhodla, že Junqueras svým říjnovým odsouzením o mandát europoslance přišel a toto rozhodnutí následně potvrdil i španělský nejvyšší soud. Ztrátu mandátu v návaznosti na to minulý pátek potvrdil i předseda Evropského parlamentu David Sassoli. Dnes na zasedání EP zopakoval, že křeslo po Junguerasovi je prázdné.

„Měl by tady být s námi. Má stejná práva,“ uvedl Carles Puigdemont na adresu Junquerase. Před budovou europarlamentu přivítalo Puigdemonta i Comína několik stovek jejich příznivců, napsala agentura AP. Mnozí z nich drželi v rukou katalánské vlajky.

Puigdemont utekl s Comínem a několika dalšími exministry své regionální vlády do Belgie koncem října 2017. Belgické soudy od té doby vedly už několik řízení o jejich vydání do Španělska, jedno zastavily kvůli formální chybě a na začátku ledna přerušily řízení v souvislosti s prosincovým rozhodnutím unijního soudu o nabývání europoslaneckého mandátu a imunity.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek