Borrell jednal s íránským ministrem Zarífem o jaderné dohodě

16.01.2020
Euroskop, čtk

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell se dnes poprvé od nedávného vyhrocení napětí okolo Íránu sešel s íránským ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem. Informoval o tom Borrellův úřad s tím, že oa politici vedli „upřímný rozhovor“ o budoucnosti jaderné dohody, od jejíhož plnění Teherán postupně ustupuje.

Írán počátkem ledna po několika předchozích krocích oznámil, že přestává plnit další část smlouvy, která má výměnou za omezení protiíránských sankcí zajistit, aby teokratický režim nezískal jadernou zbraň. Evropští signatáři smlouvy – Británie, Francie a Německo – kvůli tomu v úterý na Írán podali stížnost za neplnění dohody. Cílem podnětu, který bude řešit komise vedená Borrellem, není podle evropského tria obnovit protiíránské sankce, ale přimět Teherán k návratu k dohodě.

Borrell dnes podle svého mluvčího „zdůraznil trvající zájem EU zachovat dohodu, která je v současnosti důležitější než kdy dříve“. Politici se na schůzce v indickém Dillí dohodli, že zůstanou i nadále v úzkém kontaktu. Borrell už dříve pozval Zarífa k jednáním do Bruselu, podle dostupných informací však odpověď zatím nedostal.

Íránský ministr zahraničí ve středu prohlásil, že dohoda není mrtvá. Neuvedl však, za jakých podmínek se k jejímu dodržování Írán hodlá vrátit.

USA od dohody, označované zkratkou JCPOA, odstoupily v roce 2018 a pak postupně obnovily své sankce proti Íránu. Teherán následně loni dohodu začal vypovídat také, ale s tím, že pokud budou sankce zrušeny, vrátí se k ní. Počátkem roku odstoupil Írán od plnění další části dohody v reakci na zabití svého elitního generála Kásema Solejmáního Američany.

Evropské země se snažily pomoci Íránu obejít důsledky obnovených amerických postihů a navrhnout náhradní mechanismus, který by zemi umožnil prodávat ropu. Systém založený na barterové výměně se ale zatím nepodařilo zprovoznit.

Britský premiér Boris Johnson, v úterý vyzval amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby místo dohody navrhl novou úmluvu. Možnost uzavření nové smlouvy v nynější situaci však o den později odmítl íránský prezident Hasan Rúhání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek