Za dvojí hlasování v evropských volbách asi bude hrozit sankce

22.01.2020
Euroskop, čtk

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se má stát přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu má v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinést novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes Sněmovna schválila. Změna začne platit od příštího roku, pokud s ní bude souhlasit také Senát.

Piráti neuspěli s návrhem zavést novelou korespondenční volbu europoslanců a možnost hlasování v eurovolbách na zastupitelských úřadech. Podle místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Pikala (Piráti) by se měla z pěti na tři procenta snížit česká hranice pro vstup do Evropského parlamentu. Umožnilo by to podle něj získat alespoň jedno europoslanecké křeslo i stranám, které v eurovolbách neuspěly lépe. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) návrhy odmítl.

Hlasovat dvakrát v evropských volbách by mohli podle ministerstva vnitra například lidé s dvojím občanstvím, tedy například Češi, kteří jsou zároveň občany jiného členského státu EU. „Z tohoto titulu jsou automaticky zapsáni v seznamech voličů obou členských států,“ uvedlo vnitro. Nevyloučilo ani možnost vícečetného hlasování kvůli pochybení volebních komisí.

Nová úprava doplňuje dosavadní zákon o evropských volbách, který umožňuje postihnout situace, pokud by volič požádal o zápis do volební evidence v jiném členském státě a zároveň v Česku. Za to hrozí pokuta až 5000 korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek