Babiš se v Bruselu sejde i s šéfkou EK von der Leyenovou

06.02.2020
Euroskop, čtk

Český premiér Andrej Babiš se dnes v Bruselu před schůzkou s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem sejde i s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. ČTK to sdělilo tiskové oddělení vlády. Tématem rozhovoru by měl být zejména dlouhodobý rozpočet Evropské unie.

Babiš dorazí do sídla unijních institucí odpoledne po návštěvě Bratislavy. Původně mělo být jediným cílem jeho cesty jednání s Michelem. Šéf unijních summitů si tento týden zve prezidenty a premiéry členských zemí, aby hledal prostor k možným kompromisům před mimořádnou vrcholnou schůzkou chystanou na 20. února. Jednotlivé země jsou v pohledu na rozpočet pro období 2021-2027 velmi rozdělené a od politiků zaznívají spíše skeptické názory na možný úspěch summitu.

Ještě před zhruba devadesátiminutovou schůzkou s Michelem přijme Babiše šéfka unijní exekutivy, pro kterou to bude první separátní jednání s českým premiérem od jejího prosincového nástupu do funkce. I v sídle komise by měl Babiš hovořit zejména o rozpočtu.

EK se snaží přesvědčit členské státy, aby nesnižovaly celkovou úroveň sedmiletého rozpočtu, kterou Brusel navrhl na úrovni 1,11 procenta hrubého národního důchodu EU. Michel však vychází z upraveného návrhu finského předsednictví unie, který počítá s 1,07 procenta. Zatímco Česko a další země patřící mezi čisté příjemce nechtějí celkovou částku dále snižovat a usilují o zvýšení navrhovaných příspěvků na politiku soudržnosti (kohezi), některé státy západní a severní Evropy trvají na jednoprocentním stropu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek