Šéf diplomacie EU se omluvil po výroku o „syndromu Grety“

10.02.2020
Euroskop,ČTK

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell svém twitterovém účtu zveřejnil omluvu po výroku, kterým zpochybňoval upřímnost mládežnických protestů za razantnější boj proti změnám klimatu. Při debatě v Bruselu mimo jiné naznačoval, že mladí aktivisté si neuvědomují dopady opatření, po kterých volají, a zmínil se o „syndromu Grety“ v odkaze na Švédku Gretu Thunbergovou. Po vlně kritiky toto vyjádření hodnotil jako nevhodné.

„Právě se vracím z návštěvy Spojených států a chtěl bych se omluvit všem, kdo se mohli cítit dotčeni mojí nevhodnou poznámkou o důležitém mládežnickém hnutí boje proti změnám klimatu,“ napsal šéf unijní diplomacie a někdejší španělský ministr zahraničí.

Pobouření vyvolala jeho slova ze středeční diskuse v Evropském parlamentu. „Představa, že mladí lidé jsou vážně oddaní boji proti klimatické změně – můžeme tomu říkat ‚syndrom Grety‘ – dovolte mi, abych ji zpochybnil,“ citoval 72letého Borrella web Politico. „Rád bych věděl, jestli si mladí lidé pochodující v Berlíně a požadující opatření proti klimatické změně uvědomují, co je taková opatření budou stát,“ pokračoval politik, přičemž zmínil snižování životních standardů a „kompenzace“ pro polské horníky.

Proti těmto výrokům se ohradila europoslanecká frakce zelených, přičemž Borrellova slova označila za „nepřijatelná ze strany představitele EU“. Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont se zase tázal, jak uvedené výroky zapadají do plánů Evropské komise, která chce mimo jiné do roku 2050 učinit z EU uhlíkově neutrální společenství.

Jako „naprosto směšné“ hodnotila při páteční demonstraci v Bruselu Borrellovy úvahy o ceně zelené politiky 18letá aktivistka Anuna de Weverová. „Všichni vědci říkají, že když neuděláme nic, bude nás to stát ještě mnohem víc,“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek