Zaměstnanci EK budou pracovat z domova, šest lidí má koronavirus

13.03.2020
Euroskop, čtk

Většina zaměstnanců Evropské komise bude od pondělka v rámci prevence šíření koronaviru pracovat z domova. Nařídila to včera předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, podle níž mělo šest pracovníků komise pozitivní testy na koronavirus. Unijní a britští vyjednavači se zase dohodli na zrušení druhého kola rozhovorů o budoucích vztazích plánovaného na příští týden. Summit Evropské unie a klíčové ministerské schůzky naproti tomu podle Rady EU v březnu budou.

Von der Leyenová podle informací ČTK zaměstnancům komise bez bližších podrobností oznámila, že u šesti jejich kolegů se prokázala přítomnost viru způsobujícího nemoc COVID-19. EK proto od pondělka zahájí omezený provoz a většina z více než 30.000 zaměstnanců bude pracovat na dálku.

„Kolegové, kteří zajišťují stěžejní funkce, budou nadále přítomni v práci a budou se střídat po směnách,“ upřesnila komise v prohlášení.

Do sídla unijní exekutivy také nebudou od pondělka smět skupinové návštěvy pěti a více lidí. O menších skupinách a individuálních návštěvách se bude rozhodovat případ od případu. Uzavřeny budou školy a předškolní instituce zřízené unijními institucemi.

Koronavirus ovlivní i vyjednávání o smlouvě mezi EU a Británií, které začalo minulý týden v Bruselu a pokračovat mělo příští týden v Londýně. Vyjednavači se však včera dohodli, že nebude.

„Obě strany v současnosti hledají alternativní způsoby, jak v jednáních pokračovat, včetně možného využití videokonferencí,“ uvedla v prohlášení britská mise při EU.

Naopak nejdůležitější jednání ministrů EU a schůzka unijních prezidentů a premiérů plánovaná na 26. a 27. března jsou stále v plánu. Podle prohlášení Rady EU je nutné zajistit „schopnost unie přijímat rozhodnutí“ týkající se koronaviru a dalších zásadních témat. V Bruselu se tak v pátek sejdou ministři vnitra, příští úterý ministři financí a 23. března ministři zahraničí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek