EP kvůli koronaviru zrušil schůze ve Štrasburku až do léta

20.03.2020
Euroskop, čtk

Evropský parlament se rozhodl v rámci prevence šíření koronaviru zrušit až do léta svá plenární zasedání ve Štrasburku. Schůze plánované od května do července nahradí zkrácená jednání v Bruselu. Nejbližší hlasování parlamentu je nově na programu příští čtvrtek. Podle informací ČTK se na tom ve čtvrtek shodli zástupci politických skupin v EP.

Europoslanci kvůli hrozbě viru způsobujícího nemoc COVID-19 nahradili zkrácenou bruselskou schůzí již únorové zasedání ve Štrasburku. Stejný osud nyní potká i plenární jednání, která byla ve francouzském městě plánována od května do července.

Místo čtyřdenních „plenárek“ se budou poslanci scházet v jejich původním termínu na dvoudenních zasedáních v Bruselu. Běžná dvoudenní zasedání, která se za normálních okolností odehrávají v belgické metropoli a doplňují štrasburská jednání, parlament rovněž zrušil.

Dvě schůze plánované původně na duben byly také zcela zrušeny. Poslanci se místo toho sejdou již příští čtvrtek, aby projednali sérii hospodářských opatření navrženou Evropskou komisí v souvislosti s koronavirem.

Poslanci budou schvalovat mimo jiné fond pro boj s koronavirem

„Evropský parlament plní svou funkci a bude v tom pokračovat. Parlament musí zůstat otevřen, protože virus nemůže porazit demokracii,“ prohlásil ve čtvrtek předseda parlamentu David Sassoli. Italský politik je od minulého týdne v dvoutýdenní domácí karanténě poté, co krátce pobýval v rodné zemi, která je nyní v rámci Evropy pandemií nejvíce zasažená.

Na jednodenní schůzi však za týden dorazí patrně jen malá část poslanců. Parlament se proto chystá zorganizovat možnost písemného hlasování na dálku.

Poslanci budou mít na programu tři návrhy komise. Schvalovat budou vznik fondu ve výši 37 miliard eur (990 miliard korun) pro boj s koronavirem a na pomoc postiženým firmám, využívání dalších peněz z fondu solidarity a uvolnění pravidel pro aerolinky, aby nemusely provozovat poloprázdné lety.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek