Evropská komise navrhuje volný průjezd kamionů s potravinami

20.03.2020
Úřad vlády, Euroskop

Evropská komise chtěla ulevit italským zemědělcům, kteří jsou nebývale silně zasaženi krizí související s pandemií COVID-19, a vyhověla tak žádosti Itálie o prodloužení lhůty pro podání žádostí o přímé platby. Evropská komise nyní dává tuto možnost všem členským státům.

Evropská komise dává všem členským státům možnost o jeden měsíc prodloužit lhůtu pro zemědělce, kteří chtějí v této nelehké době podat žádost o přímé platby a některé další platby v oblasti rozvoje venkova. Prodloužení bude možné pro všechny způsobilé zemědělce ve všech členských státech. Je však na jednotlivých státech, aby se rozhodly, zda možnosti prodloužení lhůty využijí. Komise v současné době zpracovává právní návrh, který umožnění odchylku od současných pravidel. Nová lhůta pro podávání žádostí bude stanovena na 15. červen 2020, namísto 15. května, což zemědělcům umožní větší flexibilitu při vyplňování jejich žádostí v této obtížné době. Evropská komise tímto krokem ukazuje, že pracuje na všech frontách při podpoře různých odvětví i členských států, jež bojují s důsledky pandemie COVID-19.

Další návrh, kterým v těchto dnech zaměstnává Evropskou komisi, souvisí se zjednodušením přeshraničního převozu zboží. Přestože jednotlivé státy napříč EU neevidují problémy se zajištěním potravin a zásobováním obchodů, je třeba vyvarovat se zpožďování dodávek a dopravních zácp v důsledku znovuzavedených hraničních kontrol mezi jednotlivými státy EU. Podobně jako česká vláda i další země se přiklánění ke zmírnění nedělního zákazu jízdy kamionů. Komise navrhuje na hranicích volné pruhy pro plynulý průjezd kamionů s potravinami. V nadcházejících dnech chtějí ministři zemědělství EU na videokonferenci diskutovat o dalších možnostech zlepšení v dodávkách potravin. Nadále však platí slova ministra zemědělství Miroslava Tomana, že v České republice problémy s výrobou, ani distribucí potravin do obchodů nejsou. Není proto důvod panikařit a nakupovat přehnaně velké zásoby nad limit běžného nákupu.

Autor: Kateřina Talašová

Sdílet tento příspěvek