Von der Leyenová varovala v době nákazy před podvody

25.03.2020
Euroskop, čtk

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes na twitteru varovala před internetovými podvodníky, kteří chtějí zneužít pandemii a kteří nabízejí „zázračné prostředky“ proti koronaviru. „Náš strach slouží kriminálníkům,“ řekla von der Leyenová. Uvedla, že počet internetových deliktů roste stejně jako počet falešných léků, sprejů a dalších podobných přípravků.

Poukázala mimo jiné na to, že unijní policejní agentura Europol už přispěla k zabavení přes 4,4 milionu balení nepovolených léků, odhalení 37 kriminálních skupin a zadržení 121 lidí. Dodala, že odstraněno bylo 2500 podvodných odkazů na webové stránky a sociální média.

Von der Leyenová vyzvala občany zemí unie, aby si dávali pozor, zda nabízené produkty jsou skutečné. Ujistila, že pokud bude v budoucnu k dispozici očkovací látka proti koronaviru, oznámí to oficiálně vlády a veřejně instituce.

Úřad šéfky Evropské komise varoval před podvody v souvislosti s koronavirem už před týdnem, když upozornil na předražené respirátory, dezinfekční prostředky a další ochranné prostředky, poznamenala agentura DPA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek