Instituce EU zavádějí kvůli koronaviru dálkové hlasování

25.03.2020
Euroskop, čtk

Prázdné zasedací místnosti, videokonference, hlasování pomocí e-mailu: tak vypadá tento týden koronavirová realita v institucích Evropské unie. Lídry zemí EU i europoslance přitom ve čtvrtek čekají dálková jednání, na nichž mají padnout důležitá rozhodnutí. Zatímco prezidenti a premiéři si již písemné schvalování v minulosti vyzkoušeli například při odkladu brexitu, pro poslance bude distanční hlasování premiérou. Některým se nelíbí, že si budou muset hlasovací formulář vytisknout.

Politici se v rámci prevence šíření nákazy rozhodli zrušit všechna ministerská a parlamentní zasedání na nejbližší měsíc, čemuž padl za oběť i summit plánovaný původně na tento čtvrtek a pátek. Zatímco jindy by před vrcholnou schůzkou v těchto dnech vrcholily hektické přípravy na příjezd šéfů států a vlád, dnes do budov unijních institucí míří jen hrstka z desítek tisíc zaměstnanců a politik se zde objeví jen výjimečně.

Rada EU využívá videokonference

Země EU v pondělí schválily možnost využívat příštích 30 dní při videokonferencích lídrů a ministrů písemný souhlas. Velvyslanci EU budou nyní moci většinou hlasů vybírat neodkladné záležitosti, o nichž budou zástupci vlád rozhodovat po videodebatách na dálku. Až dosud přitom muselo být využití písemného souhlasu schváleno jednomyslně a země k němu sahaly zcela výjimečně. Lídři jej využili například loni v říjnu, aby kvůli schválení britské žádosti o odklad odchodu z EU nemuseli svolávat mimořádný summit. Tento čtvrtek by mohli podpořit další koronavirová opatření či začátek přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií.

Větší neznámá než zástupce členských zemí čeká europoslance. Více než sedm stovek zákonodárců se chystá ve čtvrtek schvalovat trojici návrhů Evropské komise, které mají státům či firmám pomoci v boji s následky koronavirových omezení. Ačkoli se očekává, že podněty uvítané členskými státy bez problémů získají podporu většiny poslanců, průběh hlasování dělá některým zákonodárcům starosti.

Europoslanci budou hlasovat elektronickými formuláři

Podle postupu navrženého ústředím EP dostanou poslanci elektronické hlasovací formuláře, které budou muset do hodiny vytisknout, podepsat a naskenované či vyfocené odeslat zpět. Platné budou jen hlasy zaslané z parlamentních e-mailových adres.

Europarlament se chystá v současném nouzovém režimu fungovat i v příštích měsících, nejbližší zkrácené plenární zasedání má v plánu v květnu. Hlasování na dálku bude na základě rozhodnutí parlamentního vedení možné využívat nejdéle do července.

„Fungování Evropského parlamentu se musí vrátit do normálu jakmile to bude možné, stejně tak jako všechna ostatní práva a povinnosti mohou být suspendována pouze na nezbytně omezenou dobu,“ řekl místopředseda EP Marcel Kolaja. Kromě samotné hlasovací procedury se podle něj při distančních schůzích dají čekat potíže se zajištěním tlumočení do všech jazyků či možnosti jakýchkoli debat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek