Orgány EU volají kvůli koronaviru po bezkontaktních platbách

26.03.2020
Euroskop, čtk

Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) ve středu vyzval platební společnosti, aby usnadnily bezkontaktní platby, a pomohly tak omezit šíření koronaviru. Vydavatel platebních karet Mastercard už zvedl horní limit pro placení kartou bez zadávání kódu PIN ve 29 převážně evropských zemích, píše se v jeho dnešním sdělení.

V Polsku bude možné nově provést bezkontaktní platbu za 100 zlotých (asi 600 Kč) místo dřívějších 50 zlotých, v Maďarsku se povolená částka dokonce ztrojnásobuje na 15.000 forintů (skoro 1162 Kč), v Německu pak zdvojnásobuje na 50 eur (1374 Kč).

Česká republika, kde je limit na jednu platbu nyní stanoven na 500 Kč, v tabulce starých a nových limitů uvedena není. V současnosti se v Evropě bezkontaktně uskutečňuje 75 procent plateb kartou Mastercard.

Aby ochránily své zaměstnance i zákazníky a zabránily přenosu nákazy COVID-19 před dotyk fyzických peněz, vyzývají k tomuto způsobu placení i samy obchody. Pravidla EU umožňují v současnosti platby kartou bez dalšího ověření jen do výše 50 eur za transakci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek