Evropský parlament schválil investiční iniciativu na boj proti koronaviru

27.03.2020
Ministerstvo financí, Úřad vlády

Evropský parlament ve čtvrtek jasnou většinou schválil návrhy, které mají státům Evropské unie či firmám pomoci v boji proti koronaviru a jeho ekonomickým následkům. Poslanci podpořili mimo jiné investiční iniciativu, která umožní členským zemím využít 37 miliard eur (asi bilion korun) ze strukturálních fondů v oblasti zdravotnictví či pomoci zasaženým odvětvím.

Evropský parlament ve čtvrtek vůbec poprvé umožnil poslancům hlasovat pomocí elektronické pošty, aby v době všeobecné karantény nemuseli do bruselského sídla osobně. Několik desítek poslanců, kteří se na hlasování a předcházející debatu dostavili, rovněž odevzdalo své hlasy elektronicky.

Pro schválení investiční iniciativy se vyslovilo 683 ze 688 hlasujících poslanců. Nejvíce peněz z celkové částky připadne Polsku, které získá 7,4 miliardy eur. Maďarsko, které stejně jako Polsko dosud patřilo ke státům méně zasaženým virem, podle návrhu dostane 5,6 miliardy, Španělsko pak 4,1. Nejvíce postižená Itálie má obdržet 2,3 miliardy, méně než například Slovensko.

Nejedná se nicméně o nové finanční prostředky, ale pouze o jejich dřívější poskytnutí za účelem zlepšení cash-flow členských států.

Prostřednictvím iniciativy budou mobilizovány hotovostní rezervy v kohezní politice. Členské státy nebudou muset nevyužité předfinancování v rámci koheze vracet do rozpočtu EU, ale mohou je ponechat v národních rozpočtech. Za stávajících podmínek by členské státy tyto prostředky musely letos vyúčtovat. V rámci EU se jedná o částku téměř 8 miliard eur. České republice by byla v této souvislosti letos ponechána částka ve výši cca 300 milionů eur (přibližně 8,1 miliard korun).

Státy budou moct využívat kohezní prostředky flexibilněji

Druhým opatřením je umožnění flexibilnějšího využití zbývajících kohezních prostředků určených jednotlivým členským státům. Prostředky budou moci být využity na podporu zdravotního systému, k poskytnutí likvidity pro firmy zasažené touto krizí nebo např. k podpoře krátkodobých pracovních schémat.

Vláda ČR v této souvislosti diskutuje zejména o opatřeních, která by mohla pomoci malým a středním podnikatelům a financování provozních výdajů. Prozatím byla přijata rozhodnutí o využití prostředků z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Současně s úpravou podmínek využití prostředků v kohezní politice bude také rozšířena možnost využití pomoci z dalších dvou unijních nástrojů tak, aby pokrývaly i současnou situaci související s pandemií koronaviru. Ve Fondu solidarity EU, který je určen na podporu při řešení krizí (např. povodně apod.), a Evropském globalizačním fondu, který poskytuje pomoc propuštěným zaměstnancům nebo živnostníkům, je pro rok 2020 k dispozici celkově přibližně 1 miliarda eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek