Komise navrhla evropský systém podpory kurzarbeitu

02.04.2020
Euroskop, ČTK

Evropská komise včera navrhla systém podpory krátkodobého zaměstnávání lidí, kteří by jinak mohli přijít o práci kvůli ekonomickým dopadům koronaviru. Podle Bruselu by státy měly podporovat takzvaný kurzarbeit, aby zmírnily sociální následky pandemie. Ke státní podpoře krátkodobých pracovních míst už sáhly některé země včetně Česka.

Nejmenovaný představitel EU řekl agentuře Reuters, že komise zvažuje použít na financování systému částku 100 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu Kč), kterou by si mohla vypůjčit na trhu s využitím záruk poskytnutých vládami členských zemí EU. Upozornil nicméně, že rozsah programu, jehož podrobnosti by měla komise zveřejnit ve čtvrtek, se ještě může změnit a že využití vládních záruk by musely schválit členské státy bloku.

Státy by podle komise měly zabránit tomu, aby se opakoval velký nárůst nezaměstnanosti, který doprovázel finanční krizi z roku 2008. Členské země by proto měly převzít část plateb za mzdy lidí, kteří místo propouštění budou moci vykonávat alespoň část své práce.

„Tímto způsobem lidem nevzniknou díry v peněženkách. Budou moci dál platit nájmy a kupovat si potřebné věci. A bude to mít i pozitivní dopad na ekonomiku,“ prohlásila včera von der Leyenová.

Systém nazvaný Sure by měl podle ní pomoci především nejzasaženějším státům, jako je Itálie nebo Španělsko. Jejich lídři se snaží získat ze společných zdrojů co největší podporu pro unijní ekonomiky pro období očekávané recese včetně emise takzvaných koronových dluhopisů. S tím ale nesouhlasí tradičně šetrné státy jako Německo či Nizozemsko.

Z jakých zdrojů chce EK systém podpory kurzarbeitu financovat, to předsedkyně komise neuvedla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek