Mezinárodní den kontroly faktů: Jak bojovat proti dezinformacím v době koronaviru

02.04.2020
Kateřina Talašová, Úřad vlády, Euroskop

Dnešek (2. duben) je mezinárodním dnem kontroly faktů. Tento den připomíná, že je nezbytné mít na paměti, že ne každá informace – zveřejněná či sdílená na webu a sociálních sítích, ale i informace vyslovená politiky či vyčtená v novinovém článku – je faktem. Letošní den kontroly faktů navíc připomíná, že být obezřetný je obzvlášť nutné v době pandemie koronaviru.

Na nutnost, aby si lidé uvědomili, že ne všechny zprávy, které se k nim dostanou, jsou pravdivé, upozorňují v současné době i evropské instituce. Evropská komise si je vědoma toho, že pandemie COVID-19 je živnou půdou pro šíření dezinformací. 31. března zveřejnila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová video, ve kterém poukazuje na to, že ti, kteří šíří dezinformace poškozují celou společnost. Zmínila, že i dezinformace mohou stát lidské životy. A chránit zdraví a životy občanů je v těchto časech to nejdůležitější.

Důležité je kritické myšlení

Odstraňování nezákonného obsahu, propagace relevantních zdrojů a kontrola jsou jen některé z podmínek, které jsou v internetovém prostoru EU prosazovány. Důležité je i varovat před mýty, které mezi lidmo kolují. Koronavirus nelze vyléčit konzumací česneku ani popíjením vlažné vody, chlorového bělidla, nebo alkoholu. Je třeba mít na paměti, že pokud by se dal virus snadno léčit, nepřerostl by v celosvětovou pandemii.

Nicméně stejně jako neexistuje lék na koronavirus, neexistuje ani univerzální postup pro rozpoznání zmanipulované zprávy, konspirační teorie nebo dezinformace. V každém případě platí, že je důležité se spoléhat na relevantní zdroje, informace podrobovat kritickému myšlení a průběžně je sám třídit a přehodnocovat.

Boj proti dezinformacím je společným úsilím všech evropských institucí. Evropský parlament také skrze krátké video zveřejněné ve středu poukazuje na problematiku dezinformací v době pandemie koronaviru.

WHO a Viber vyvinuli společnou aplikaci

Ani Světová zdravotnická organizace (WHO) nezůstává v těchto snahách stranou. Na konci března spojila své síly s mobilní aplikací Viber, kde kromě snadného nalezení nejčastějších otázek a odpovědí nabízí možnost využít interaktivní chatovací okénko. Každý z miliardy uživatelů Viber se nyní může pohodlně a napřímo dostat skrze inovativní digitální technologie ke spolehlivým informacím. Kompletní a pravdivé informace jsou v tomto směru nesmírně důležité a mohou chránit i zachránit životy.

WHO dále nabízí skrze mobilní aplikaci Viber možnost odebírat pravidelné denní přehled nejen o vývoji pandemie ale i s užitečnými tipy. Chatbox je v aplikaci Viber zatím vedle angličtiny k dispozici ještě v ruštině a arabštině. Společnost Viber ale chystá v brzké době rozšířit možnosti chatboxu do více než 20 jazyků. Obdobnými funkcemi na vkládání dotazů disponuje i Facebook nebo WhatsApp.

I v Česku se dbá na to, aby byla okolo koronavirové pandemie šířena osvěta. Jedním z nich je web Okoronaviru.cz, který se snaží o osvětu za pomoci týmu vědeckých či univerzitních pracovníků. Řídí se mottem, které zní „Šíříme informace, ne paniku!“

Autor: Kateřina Talašová, Úřad vlády, Euroskop

Sdílet tento příspěvek