Kvůli reakci EU na pandemii rezignoval předseda výzkumné rady

08.04.2020
Euroskop, čtk

Kvůli nespokojenosti s reakcí Evropské unie na krizi kolem koronaviru rezignoval na svou funkci předseda Evropské rady pro výzkum (ERC). Italský vědec Mauro Ferrari byl nejvýše postaveným vědcem v unijních strukturách, informoval dnes list Financial Times (FT). Mluvčí Evropské komise odmítl Ferrariho kritiku, že v boji s koronavirem je EU nečinná. S její podporou se podle něj řešení krize věnuje několik desítek vědeckých projektů.

„Evropská reakce na covid-19 mě mimořádně zklamala,“ uvedl Ferrari, který se do čela unijní výzkumné rady postavil teprve na počátku tohoto roku. „Do ERC jsem přišel jako horlivý zastánce EU, ale po krizi kolem covid-19 jsem zcela změnil názor,“ uvedl odborník na nanotechnologie v medicíně. Dodal, že ztratil „víru v systém“ EU. Zároveň ale zdůraznil, že nadále podporuje myšlenku mezinárodní spolupráce.

Ferrari podle FT svou rezignaci doručil předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové v úterý, a to poté, co nedokázal přesvědčit unijní exekutivu, aby spustila rozsáhlý vědecký program zaměřený na boj s koronavirem SARS-CoV-2.

Mluvčí Evropské komise Johanes Bahrke dnes Ferrariho rezignaci novinářům potvrdil s tím, že komise prostřednictvím zvláštního výboru rozhodne o jeho nástupci. Podle mluvčího von der Leyenová lituje odchodu v „této bezprecedentní krizi, v níž je role evropského výzkumu klíčová“.

Mluvčí uvedl, že v nedávné době EU vybrala 18 projektů v oblasti výzkumu a vývoje, které budou součástí unijního boje proti koronaviru. Komise v reakci na šíření viru na tyto projekty vyhradila z unijního rozpočtu 140 milionů eur (3,9 miliardy Kč). Dalších až padesát projektů financovaných ERC podle mluvčího přispělo nebo přispívá k řešení krize.

ERC byla založena v roce 2007 a jejím úkolem je podle mluvčího rozhodovat o podpoře dlouhodobých výzkumných projektů na základě jejich vědeckého přínosu. Italský profesor Ferrari měl v čele ERC stát nejméně čtyři roky. Evropská komise před časem navrhla, aby se rozpočet výzkumné rady v příštím rozpočtovém období 2021-2027 zvýšil z nynějších 13,1 na 16,6 miliardy eur (z 356 na 452 miliard Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek