Europoslanci už neutají své příbuzné

12.10.2005
Předseda EP Josep Borrell ve spolupráci se čtrnácti místopředsedy chce navrhnout, aby poslanci povinně zveřejňovali příbuzenské vztahy s asistenty.

Znej se ke svým příbuzným. Takovým pravidlem se nejspíš budou muset řídit poslanci Evropského parlamentu. Jeho předseda Josep Borrell ve spolupráci se čtrnácti místopředsedy chce navrhnout, aby poslanci povinně zveřejňovali příbuzenské vztahy s asistenty.

Možností je ale více. V návrhu týkajícího se poslaneckých asistentů se hovoří o třech variantách. Buď se nadále budou poslanci řídit pouze národními zákony a ze seznamu asistentů nebude nadále patrné, jaký má poslanec ke svému podřízenému vztah, nebo se zcela zakáže zaměstnávat rodinné příslušníky, tedy manželky, manžele, děti, rodiče a další nejbližší příbuzné. Poslední možností je zaměstnávání rodiny, ale s tím, že to poslanec musí veřejně přiznat. Ta je i nejpravděpodobnějším výsledkem jednání.

Pro poslední možnost je i francouzský poslanec Gérard Onesta, jeden z místopředsedů parlamentu a předkladatel zprávy, kterou po výboru bude muset schválit také plénum.
„Netvrdíme, že není možné zaměstnávat své nejbližší, ale že parlament v zájmu transparentnosti musí toto přiznat. Nyní, když se podíváte na stránky parlamentu, tak ze seznamu asistentů nepoznáte, zda jde o příbuzného, nebo ne,“ zdůvodňuje svůj záměr Onesta, který patří do frakce Zelených.

Podle řady dalších poslanců je tento návrh oprávněný. „Nechci nikomu něco zakazovat. Na druhou stranu není správné zaměstnávat svého příbuzného v instituci jako je Evropský parlament. Já to kupříkladu nedělal ani ve sněmovně,“ tvrdí Miroslav Ouzký, místopředseda Evropského parlamentu a bývalý poslanec za ODS. „Myslím, že díky zveřejnění si udělá každý volič svůj vlastní obrázek. Nechal bych to právě na voliči, jestli i příště dá poslanci svou důvěru,“ dodal.
V současnosti je v seznamu asistentů evropských poslanců šestnáct lidí se stejným příjmením, jako má sám zastupitel. Mezi nimi i dva čeští europoslanci, a to Jana Bobošíková, toho času nezařazená, a Petr Duchoň, poslanec z ODS a frakce Evropské strany lidové a Evropských demokratů. „Rozhodně se za návrh postavím. Já to zveřejnila okamžitě po svém zvolení, takže s tím nemám problém,“ uvedla Bobošíková.

Nedostatečnost tohoto porovnání dokládá případ polského poslance Filipa Andrzeje Kaczmareka. „Je správné, aby se minimálně zveřejňovala jména a příbuzenské vztahy. Ostatně vůbec mi nepřipadá správné, aby poslanci zaměstnávali příbuzné,“ uvedl pro HN. Jednou z jeho asistentek je však Anna Kazcmareková. „V mém regionu je Kaczmarek obvyklé příjmení, žije tam několik tisíc Kazcmareků. Proto se stalo, že má asistentka má stejné příjmení jaká já, ale mou příbuznou není,“ tvrdí europoslanec.

Na druhou stranu podle neoficiálních informací je v Evropském parlamentu zaměstnaný příbuzný u několika desítek poslanců. Proto je třeba dle názoru mnohých z nich toto ošetřit a nestačí jen národní princip, kterým se chce řídit jeden ze tří návrhů.
V Německu například zaměstnávání rodiny zákon zakazuje, v Česku tomu tak ale není.

Sdílet tento příspěvek