Evropská statistika dozná výrazných změn

12.10.2005
Statistický úřad Eurostat plánuje podle své místopředsedkyně Marie Bohaté zlepšit a rozšířit vykazované údaje o službách, naopak omezit by se mohla příliš detailní statistika zemědělství.

Statistika Evropské unie by v dalších letech měla doznat několika změn. Statistický úřad Eurostat plánuje podle své místopředsedkyně Marie Bohaté zlepšit a rozšířit vykazované údaje o službách, naopak omezit by se mohla příliš detailní statistika zemědělství. Úřad rovněž plánuje zrychlit poskytování celounijních dat.

S podrobnější klasifikací služeb by měl úřad přijít od roku 2008. Od nového opatření si slibuje podrobnější pohled na stále klíčovější sektor unijní ekonomiky.

Podle Bohaté změna statistiky EU nesouvisí pouze s rozšiřováním a prohlubováním činnosti úřadu. „Je nutné zároveň určit oblasti, kde poptávka po datech již není tak silná, jako bývala. Žhavým kandidátem je zemědělská statistika, která je velmi podrobná,“ řekla. Omezování dat je však prý komplikované tím, že se vždy najde někdo, kdo statistiku brání a označuje za nepostradatelnou.

Mezi další klíčový cíl úřadu patří podstatné zrychlení unijní statistiky, která nyní dodává data značně pomaleji než například v USA. Důvodem je jiný systém, kdy Eurostat musí čekat na dodání údajů ze všech zemí a teprve poté je může dát dohromady.

Stále větší zájem je v EU také o regionální statistiky. Eurostat však při podávání informací nemůže jít příliš do detailu, protože by ze statistik mohlo být patrné, kterých konkrétních subjektů se dané údaje týkají. „To je pro statistiku nepřípustné,“ uvedla Bohatá s tím, že toto riziko se zvětšuje právě s klesající velikostí území, o kterém statistika vypovídá. Na mikroúrovni jsou proto podle ní lepší různé průzkumy, pro které takto přísná pravidla neplatí.

Sdílet tento příspěvek