Vladimír Železný přišel o imunitu

13.10.2005
Evropský parlament zbavil poslanecké imunity europoslance Vladimíra Železného .

Evropský parlament dnes zbavil poslanecké imunity bývalého ředitele české televize Nova, europoslance Vladimíra Železného. Znamená to, že bude moci být stíhán ohledně tří údajných trestných činů, kvůli kterým české úřady o odnětí imunity požádaly. Evropský parlament zároveň rozhodl, že Železný nesmí být zatčen ani vzat do vazby před vynesením rozsudku.

Sám poslanec nebyl hlasování o sobě samém přítomen, na plénum se dostavil až potom. „Logicky nebudu o sobě hlasovat, to není fér,“ řekl čekajícím novinářům. Na všechny ostatní otázky odpovídal „žádný komentář“ a spěchal pryč.
Usnesení parlamentu bylo přijato aklamací. Poslanci hlasovali třikrát, ke každé kauze zvlášť. Pro byl pokaždé les rukou, hlasů proti a zdržení se hlasování několik desítek, vesměs v řadách klubu Nezávislí/Demokraté, do něhož Železný patří. Doporučení právního výboru EP odebrat imunitu podpořili všichni čeští europoslanci.
„Jde o případ, který není politický, nemá s politikou nic společného,“ řekla zpravodajka právního výboru pro tento případ, rakouská sociální demokratka Maria Bergerová. Vyložila, že výbor zjišťoval, zda vyšetřovací orgány nepostupovaly zvláštním způsobem proto, že je Železný členem EP. „Pokud se nezjistí, že tomu tak je, imunitu zásadně odnímáme.“

„Nebudu to komentovat, beru to na vědomí,“ řekl předseda senátu pražského městského soudu Dušan Paška, který dostal k vyřešení první z Železného případů – obžalobu z daňových úniků. „Až rozhodnutí Evropského parlamentu dostanu, okamžitě nařídím hlavní líčení,“ uvedl. Proces ale nezačne dřív než v lednu. Paška má totiž až do konce roku obsazeny soudní dny jinými případy, které má také na starosti. Pokud jde o podmínku EP ohledně vazby, podle Pašky ani zatím nebyl k uvalení vazby na Železného důvod.

Kvůli nevyřešenému problému s imunitou Železného musel Paška zrušit už dvě naplánovaná hlavní líčení. Nejdřív loni v prosinci a pak letos v březnu. Obžaloba viní Železného a Čechoameričana George Novotného z daňových úniků za 6,8 milionu korun při dovozu obrazů z ciziny. Obžaloba přitom považuje za hlavní důkaz viny europoslance několikahodinovou konfrontaci Železného a Novotného. Promítnutí záznamu hodlá Paška věnovat při hlavním líčení celý den. Oběma mužům hrozí pět až 12 let vězení.

Česká justice požádala o vydání Železného kvůli údajnému úniku peněz za neproclené obrazy, kvůli podezření z krácení daní a kvůli údajnému poškozování věřitele. Poslední dva případy souvisejí s „převodem“ televize Nova. Celkově jde o desítky milionů korun. Vyšetřovatelé chtějí Železného vyslýchat, což nelze, dokud ho chrání poslanecká imunita.

Zpravodajka právního výboru pro tento případ, rakouská sociální demokratka Maria Bergerová už po rozhodnutí výboru minulý týden zdůraznila, že jde o nepolitické případy, ke kterým mělo dojít předtím, než byl Železný zvolen do EP. Důležité pro ni bylo i to, že ze stejného důvodu Železnému před dvěma lety zrušil imunitu i český Senát.

Evropský parlament při posuzování těchto žádostí obvykle zkoumá, zda poslanec nebyl politicky poškozen ve svých právech, tedy zda procesní úkony proti němu nebyly odlišné právě proto, že je politik; postatou věci se nezabývá. Železný se při dvou vystoupeních před právním výborem vydával za oběť politických manipulací.

Sdílet tento příspěvek