Komise spustila informační web pro lidi cestující do zahraničí

16.06.2020
Euroskop, čtk

Lidé, kteří plánují po otevření hranic vyrazit na cesty po Evropě, najdou ode dneška na jednom místě podstatné informace související s nemocí covid-19. Evropská komise spustila webovou stránku reopen.europa.eu, na níž jsou důležité údaje o dopravě, hygienických požadavcích či provozu obchodů, restaurací nebo pláží v jednotlivých zemích Unie.

Které aerolinky momentálně létají do Řecka, jak daleko musí být od sebe lidé na pláži v Chorvatsku či zda je povinné nošení roušek na veřejnosti v Rakousku. Na tyto a další podobné dotazy odpoví pravidelně aktualizované stránky, které obsahují informace ve 24 jazycích, jimiž se mluví v unijních zemích.

„Stránky Re-open EU, které dnes spouštíme, poslouží lidem cestujícím do zahraničí jako snadno přístupný a spolehlivý zdroj informací, díky němuž budou moci s jistotou plánovat své cesty a vyhnout se na nich rizikům,“ uvedl v pondělí komisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Stránka je součástí balíčku na podporu turistického ruchu

Stránky přístupné jak z počítačů, tak přes mobilní aplikaci, jsou součástí balíčku na podporu dopravy a turistického ruchu, s nímž Brusel přišel v květnu. Unijní exekutiva se v jeho rámci před letní sezónou snaží pomoci těmto odvětvím, které těžce zasáhl výpadek způsobený koronavirovými omezeními.

Turistický průmysl tvoří přibližně desetinu hrubého domácího produktu EU a zaměstnává více než desetinu pracujících lidí. I proto se komise snažila tlačit na rychlé otevření vnitřních hranic mezi členskými zeměmi. Ode dneška zrušila kontroly většina států, například Španělsko či Portugalsko se k tomu však teprve chystají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek