Europoslanci budou debatovat o plánu pokrizové obnovy ekonomik

17.06.2020
Euroskop, čtk

Debatou o chystaném fondu obnovy evropských ekonomik a o příštím sedmiletém rozpočtu Evropské unie začne dnes třídenní plenární zasedání Evropského parlamentu. Stejně jako v případě zkrácených jednání z minulých třech měsíců bude věnováno hlavně následkům pandemie covidu-19.

Dva dny před videosummitem unijních prezidentů a premiérů dají europoslanci najevo svůj pohled na to, jak by měl vypadat balík peněz, které chce Evropská komise směrovat do odvětví a regionů zasažených koronavirovým výpadkem. Většina poslanců po květnovém zveřejnění návrhu vítala celkový objem 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun), které si hodlá EK bezprecedentně vypůjčit na finančních trzích.

Evropští zákonodárci zdůrazňují, že by co nejvíce peněz mělo proudit do ekonomik prostřednictvím přímých grantů, s čímž nesouhlasí část států EU. Europoslanci také trvají na co nejjasnější definici nových zdrojů příjmů unijního rozpočtu, které mají splácení dluhu pomoci v budoucnu financovat. Nové daně či poplatky, jež by měly pomoci naplnit unijní pokladnu, však narážejí na odpor mnoha zemí.

Poslanci dnes rovněž vyjádří své názory na podobu dalších jednání mezi EU a Británií či na vlnu protestů, která se zvedla po smrti černocha George Floyda v USA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek