Nová pravidla pro schvalování koronavirové vakcíny dle EK

18.06.2020
Euroskop, čtk

Evropská komise chce urychlit testování vakcín proti novému typu koronaviru, aby k nim mohli lidé získat přístup již příští rok. Unijní exekutiva proto ve středu navrhla dočasné zmírnění přísných pravidel pro schvalování očkovacích látek obsahujících geneticky modifikované organismy. Brusel také počítá s tím, že ze společného fondu pro všechny členské země Evropské unie „předplatí“ již testované očkovací látky u několika výrobců. Některé státy přitom chystají vlastní nákup vakcín.

S nemocí covid-19 zemřely v Evropě desetitisíce lidí, nákaza ochromila hospodářství a epidemiologové varují před možnou druhou podzimní vlnou. EU se proto snaží o co nejrychlejší vývoj léků a očkovacích látek. Unijní země však mají přísná pravidla pro povolování geneticky upravených látek pro léčebné účely. Podle některých činitelů Komise by schvalovací proces v dosavadní podobě mohl dostupnost vakcíny oddálit o mnoho měsíců.

Komise proto ve středu navrhla několik dočasných úlev, která mají postup zrychlit. Patří mezi ně například volnější pravidla pro schvalování vakcín či pružnější postupy pro jejich označování a balení. Strategie má podle Bruselu otevřít cestu k získání vakcíny do „12 až 18 měsíců, ne-li dříve“.

V některých zemích EU trvá schvalovací proces několik let

Návrh, který musí získat souhlas členských zemí a Evropského parlamentu, dočasně omezí možnost států uplatňovat při testování očkovacích látek vlastní přísná pravidla. V některých unijních zemích, jako je Francie či Itálie, přitom v současnosti schvaluje léčiva či vakcíny řada různých úřadů a proces mnohdy trvá řadu let.

Zmírnění pravidel má být pouze dočasné a týkat se výhradně krize spojené s covidem-19. EK přitom zdůrazňuje, že testování a schvalování vakcín a léků bude i nadále „kvalitní“, aby byla zajištěna jejich nezávadnost.

„Vakcína nebude jen průlomem v boji s koronavirem. Bude také důkazem toho, jakých výsledků mohou partneři dosáhnout, když společně přemýšlejí, propojí svůj výzkum a poskytnou své zdroje pro společné účely,“ prohlásila ve středu ke snaze o spojení unijních zemí k vývoji a nákupu očkovacích látek předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

Jednání s výrobci se výrazně zjednodušší

Komise podle středečního plánu hodlá z nouzového pandemického fondu určeného pro zdravotnictví zaplatit několika výrobcům zálohy na tolik vakcín, aby žádné členské zemi nehrozil nedostatek. Mezi zásadní výhody společného postupu patří podle Bruselu fakt, že si Unie zjednoduší jednání s výrobci a předejde vzájemné konkurenci. Ve fondu vzniklém na základě prvního balíčku společných koronavirových stimulů EU je v současnosti 2,4 miliardy eur (téměř 65 miliard korun). Členské státy nebudou muset podle eurokomisařky zdravotnictví Stelly Kyriakidisové do nákupu v této fázi vkládat žádné další peníze.

Přestože podle EK nedaly zatím žádné státy najevo, že o společné nákupy vakcín nestojí, několik velkých zemí paralelně rozjelo svůj vlastní projekt. Německo, Francie, Itálie a Nizozemsko minulý týden oznámily, že spojily své síly k nákupu až 400 milionů dávek vakcín, které by podle nich mohly stačit pro celou EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek