Soud EU: Maďarský zákon o nevládkách je diskriminační

18.06.2020
Euroskop, čtk

Maďarský zákon, který zavádí zvláštní požadavky pro nevládní organizace financované ze zahraničí, je v rozporu s právem Evropské unie. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr EU. Pro organizace, jejichž příspěvky z ciziny překročí určitou hranici, zákon zavádí mimo jiné registrační povinnost. Stanoví i možnost uložení sankce, pokud tuto povinnost nesplní. Podle unijního soudu, na který se obrátila Evropská komise, Budapešť zákonem zavedla „diskriminační a neodůvodněná omezení“.

Podle verdiktu se zákonem z roku 2017 dopouští Maďarsko diskriminace nejen samotných organizací, které přímo či nepřímo přijímají podporu ze zahraničí, ale i osob, které peníze poskytují. Zavedená omezení jsou podle unijního soudu v rozporu s jednou ze základních svobod uvnitř EU – volným pohybem kapitálu.

Deklarovaným cílem zákona, který prosadila vláda premiéra Viktora Orbána, bylo zajistit transparentnost organizací občanské společnosti, které přijímají dary ze zahraničí.

Norma stanovila, že organizace, jejichž roční příspěvek z jiných členských zemí EU nebo třetích zemí překročí 7,2 milionu forintů (546.000 Kč), se musí povinně registrovat u soudu jako „organizace přijímající podporu ze zahraničí“ a také zveřejňovat podrobnosti o svých dárcích. Tyto údaje maďarské úřady následně zveřejňovaly na bezplatné online platformě. Zmínku o tom, že jsou financovány ze zahraničí, musely nevládní organizace uvádět také ve všech svých publikacích a na svých internetových stránkách.

Porušen volný pohyb kapitálu, ochrana údajů, svoboda sdružování

Kromě práva na volný pohyb kapitálu v EU omezuje podle soudu maďarský zákon také právo na respektování soukromého a rodinného života, právo na ochranu osobních údajů a právo na svobodu sdružování. „Opatření, která tento zákon upravuje, mimoto mohou vůči těmto sdružením a nadacím vytvořit atmosféru nedůvěry,“ uvedl rovněž Soudní dvůr EU v dnešním rozsudku.

Orbán dlouhodobě kritizuje občanské organizace, které sponzoruje americký finančník maďarského původu George Soros. Podle maďarského premiéra se stavějí proti přísné antiimigrační politice jeho vlády a prosazují Sorosovy cíle. Nevládní skupiny takové tvrzení odmítají.

Žaloba EK je součástí širšího řízení s Maďarskem kvůli obavám Bruselu, že dochází k porušování unijních hodnot. Budapešť obviňuje Brusel, že se snaží Maďarsko přimět k přijímání migrantů, a disciplinární řízení označuje za protimaďarskou kampaň vedenou ve spolupráci se Sorosem. Maďarská opozice tvrdí, že cílem sporných norem je oslabit demokracii a upevnit premiérovu moc.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek