EP vyzval k neústupnosti v rozhovorech Unie s Velkou Británií

19.06.2020
Euroskop, čtk

Evropský parlament ve čtvrtek vyzval vyjednávače Evropské unie, aby neslevovali ze základních požadavků EU v rozhovorech o budoucích vztazích bloku s Británií. Europoslanci v doporučeních schválených výraznou většinou hlasů zdůraznili, že šéf unijního týmu Michel Barnier má bez ohledu na minimální pokrok po třech měsících debat stále jejich plnou důvěru.

Británie opustila EU na konci ledna a obě strany měsíc poté začaly jednat o smlouvě upravující budoucí vzájemé obchodní, bezpečnostní a další vztahy. Pokud k ní obě strany nedospějí do konce roku, zkomplikují od ledna obchodování přes kanál La Manche cla a kvóty. Vyjednávání zahájená v březnu dosud zásadní pokrok nepřinesla a někteří unijní diplomaté začínají hovořit o tom, že by v zájmu alespoň základní dohody měla začít sedmadvacítka přemýšlet o ústupu z některých požadavků.

Europoslanci však ve čtvrtečním usnesení podpořili Barnierův přístup, podle něhož EU trvá na základních podmínkách. Jimi jsou rovná pravidla hospodářské soutěže, unijní dohled nad jejich dodržováním či dohoda o rybolovných právech.

Usnesení demonstruje jednotu Evropské unie

„Tato doporučení jsou jasným a silným poselstvím jednoty,“ prohlásil brexitový koordinátor EP David McAllister. Ve čtvrtečním usnesení podpořeném 572 poslanci ze 697 hlasujících se podle něj odráží výsledky analýz 17 parlamentních výborů, které rozebíraly veškeré aspekty vyjednávání.

EU chce s Británií dojednat komplexní dohodu zahrnující vedle obchodní výměny zboží či služeb například rybolovná práva. Brusel trvá na tom, že pro plný přístup na jednotný unijní trh se Londýn musí přizpůsobit unijním „rovným pravidlům“ hospodářské soutěže. Britská vláda však tvrdí, že hodlá uplatňovat svoje pravidla a že Británie stojí pouze o volnou obchodní smlouvu, kterou mají s EU i další země.

EP zdůraznil nutnost zabránit tvrdé hranici v Irsku

Poslanci v usnesení rovněž podotkli, že Británie musí zabránit vzniku tvrdé hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem, s čímž počítá loni podepsaná závazná smlouva o britském vystoupení z EU. To má zajistit mimo jiné britský závazek provádět celní kontroly zboží proudícího odjinud ze Spojeného království do Severního Irska. Londýn přitom koncem května zveřejnil plán, podle něhož mezi Británií a irským ostrovem nebude vytvářet novou „celní infrastrukturu“, kterou Brusel pro účel kontrol předpokládal.

EP také zdůraznil, že odchod Británie z jednotného trhu na konci roku bude mít výrazně negativnější dopad na obě strany, pokud se nepodaří uzavřít dohodu. Evropské společenství je však podle poslanců připraveno na oba scénáře.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek