Merkelová: Musíme dosáhnout dohody o fondu obnovy během léta

03.07.2020
Euroskop, čtk

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová hodlá usilovat o rychlou obnovu Evropy, která čelí hospodářským následkům pandemie nemoci covid-19. Prohlásila to po čtvrtečním jednání přes video s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, jejíž země v Evropské unii převzala od července na půl roku předsednictví. Kancléřka ujistila, že Německo je na svůj úkol připravené.

„Jde o každý den,“ řekla von der Leyenová. Upozornila, že je nutné jednat rychle, protože Evropa čelí časové tísni, kdy se nezaměstnanost může výrazně zvýšit spolu s počtem úpadků podnikatelů a s počtem podniků v platební neschopnosti.

Šéfka komise rovněž řekla, že k řešení těchto problémů je nezbytná rozvážná ruka, kterou u německého předsednictví vidí. Merkelová uvedla, že celá německá vláda je na úkol připravena a motivována. Dodala, že Evropa nyní čelí největší výzvě ve své historii. Varovala nicméně, že koronavirus nezmizel.

Klimatická politika, digitalizace i posílení role Evropy

Merkelová, která stála v čele spolkové republiky už při jejím minulém unijním předsednictví v roce 2007, ve středu prohlásila, že za další priority německého vedení považuje posílení role Evropy na mezinárodní scéně a pokrok v ochraně klimatu, při digitalizaci, či technologické soběstačnosti unie. S tím dnes von der Leyenová souhlasila.

„Všichni víme, že otázky, kterým jsme čelili před krizí, zůstanou i po krizi stejné,“ uvedla von der Leyenová, která se zmínila mimo jiné o klimatických změnách, digitalizaci a také o vyřešení otázky evropského postavení ve světě.

Merkelová rovněž vyzvala představitele unijních zemí, aby dosáhli shody na fondu k obnově ekonomik. Od 17. do 18. července se v Bruselu poprvé po pěti měsících osobně sejdou šéfové států a vlád, aby projednali sedmiletý unijní rozpočet a také zmíněný fond.

Komise chce pro EU půjčku 750 miliard eur

Evropská komise chce ekonomikám pro zotavení z koronavirové krize nad úroveň běžného unijního rozpočtu poskytnout 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun). Tato částka, kterou si chce EK bezprecedentně vypůjčit na finančních trzích a využít přitom nejvyššího kreditního hodnocení EU, má zvýšit rozpočet na období 2021 až 2027.

„Víme, kde jsou potíže, rovněž ale víme, že by bylo dobré se v červenci dohodnout. Pokud budeme potřebovat více času, byla by to ta méně dobrá varianta,“ uvedla Merkelová k nadcházejícímu summitu. „V létě musíme dosáhnout dohody, neumím si představit jinou možnost, takže budeme pracovat velmi tvrdě,“ dodala.

Reuters poznamenal, že i když předsednická země má jen omezené pravomoci, je půlroční vedení EU pod taktovkou německé kancléřky spojováno s velkým očekáváním.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek