Europoslanci budou debatovat o fondu obnovy i o rozpočtu EU

23.07.2020
Euroskop, ČTK

Poslanci Evropského parlamentu se dnes budou na mimořádném zasedání zabývat výsledky summitu, na kterém se prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dohodli na finanční pomoci ekonomikám zasaženým šířením koronaviru i na unijním rozpočtu na období 2021-2027. Čeká se také debata o podmínění využití peněz z fondu obnovy dodržováním zásad právního státu.

Na počátku schůze vystoupí předseda Evropské rady Charles Michel a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Následovat bude debata poslanců.

Lídři sedmadvaceti zemí EU se po maratonském jednání trvajícím čtyři dny a noci dohodli v úterý ráno na fondu obnovy, ze kterého budou moci členské země od ledna příštího roku čerpat 750 miliard eur (asi 20 bilionů Kč), přičemž 390 miliard eur budou tvořit granty a zbytek půjčky. Česko na dotacích z nového fondu získá 8,7 miliardy eur (přes 230 miliard Kč).

Finance na obnovu ekonomik zasažených pandemií covidu-19 zvýší hodnotu unijního rozpočtu 2021-2027 na více než 1,8 bilionu eur (47,5 bilionu Kč). Evropská komise si peníze bezprecedentně vypůjčí na finančních trzích.

Europoslanci chtějí podle svého předsedy Davida Sassoliho do složitě vyjednaného kompromisu ještě zasáhnout. Za nepřijatelné považují především škrty v oblasti vědy a výzkumu, ochrany klimatu a migrační politiky. Ostrá debata se dnes očekává také o klauzuli, která podmiňuje čerpání peněz dodržováním principů právního státu. Podle europoslanců je její formulace vyjednaná na summitu příliš vágní.

Očekává se, že Evropský parlament dnes přijme rezoluci, v níž bude požadovat změny. Následovat bude jednání europoslanců s Evropskou radou. Evropský parlament musí finanční balík nakonec schválit. Hlasovat by se mělo na příštím řádném plenárním zasedání, které se bude konat v září.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek