Uskutečnění „plánu D“ ohrožuje nedostatek financí

18.10.2005
Evropská komise je znepokojena , že její „plán D“ nebude přijat včas. Evropský parlament se totiž zdráhá uvolnit finance, které jsou pro jeho uskutečnění podstatné.

Evropská komise je znepokojena , že její „plán D“ nebude přijat včas. Evropském parlament se totiž zdráhá uvolnit finance, které jsou pro jeho uskutečnění podstatné.

Evropská komisařka pro komunikaci Margot Wallstromová minulý týden představila svůj „plán D“, který by měl přimět politické elity EU, aby více naslouchali občanům a celkově Evropskou unii přiblížit široké veřejnosti a pokusit se zlepšit jejich názor na členství jejich země v unii. Komise na plán pro rok 2006 vyčlenila 6 milionů eur. Evropský parlament se ovšem zdráhá posvětit uvolnění částky a klade si velmi náročné podmínky, které musí Komise nejprve splnit.

Komise bude podle rozpočtové komise EP muset vysvětlit, proč je částka, která byla v letošním roce určena na debatu o budoucnosti EU, vyčerpána jen z poloviny. V letošním roce bylo na tento účel vyčleněno 9 milionů eur. Z této částky byly letos použity pouze na kampaně před referendy o euroústavě ve Francii, Nizozemsku a Španělsku. Byla ovšem vyčerpána jen polovina celkové sumy. „Tato věc je velmi podivná, zvlášť v roce, který byl rozhodující pro budoucnost Evropy“, sdělil serveru EUobserver mluvčí rozpočtové komise EP.

Evropská komise musí přijít s vysvětlením současné situace v listopadu. Parlament by poté na základě tohoto vysvětlení v prosinci v rámci druhého rozpočtového čtení rozhodl o přidělení další částky.

O přidělení financí by se tedy rozhodlo až před začátkem příštího roku, Wallstrom ovšem neskrývá své znepokojení z toho, že by takové pozdní přidělení financí mohlo ohrozit fungování plánu na začátku příštího roku.

„Doufám, že Evropský parlament nebude financování blokovat. Plán D nemůže být uskutečněn bez dalších finančních prostředků“, uvedla komisařka.

Sdílet tento příspěvek