EK zaplatila za budoucí očkování proti covidu 336 milionů eur

28.08.2020
Euroskop,ČTK

Evropská komise zaplatila britské firmě AstraZeneca 336 milionů eur (8,8 miliardy Kč), aby si tak zajistila nejméně 300 milionů dávek případné očkovací látky proti nemoci covid-19, kterou společnost vyvíjí. Uvedl to včera mluvčí komise.

EK podepsala dohodu jménem států EU o dodávkách nejméně 300 milionů dávek případné budoucí vakcíny na covid-19. Má také opci na koupi dalších 100 milionů dávek, dodal mluvčí.

Je to první kontrakt, který podepsala EU s firmou, která vyvíjí vakcínu na covid-19. Mluvčí dodal, že v této fázi nemůže uvést konkrétní cenu za dávku. Značná část celkových nákladů je však podle něj financována prostřednictvím nástroje nouzové podpory ESI, napsala agentura Reuters.

V současnosti je ve světě v různých stupních vývoje kolem 150 možných očkovacích látek, zhruba 20 z nich se už testuje na lidech v rámci klinických studií. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje za nejslibnější očkovací látku vakcínu označovanou AZD1222, kterou vyvinula AstraZeneca ve spolupráci s vědci z Oxfordské univerzity a která je nyní ve třetí fázi testování.

EK jedná o možných dodávkách očkovacích látek se šesti výrobci. Kromě firmy AstraZeneca jsou to Sanofi, Johnson & Johnson, BioNTech/Pfizer, CureVac a Moderna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek