EK chce sjednotit přístup států k cestování přes hranice

02.09.2020
Euroskop,ČTK

Evropská komise chce sjednotit přístup členských zemí Evropské unie k cestování přes hranice. Unijní exekutiva v době opětovného zavádění některých cestovních restrikcí předložila státům návrh, podle něhož by mohly koordinovat svůj postup při hodnocení rizikových oblastí či zavádění karantény, uvedl včera mluvčí komise. Diplomaté budou o možném sladění části kritérií debatovat ve středu.

V obavách z opětovného šíření koronavirové nákazy začaly některé země během srpna zavádět omezení pro příjezdy z jiných unijních států, jednotlivé seznamy se však často velmi liší. Kritickou reakci Bruselu včera vzbudilo Maďarsko, které uzavřelo své hranice pro všechny cizince s výjimkou lidí z dalších tří visegrádských zemí – Česka, Slovenska a Polska.

„To je podle unijních pravidel pro volný pohyb osob nepřípustné,“ řekl novinářům mluvčí komise Christian Wigand. Členské státy sice podle něho mají výhradní pravomoci ve věci uzavření svých hranic, nesmějí však diskriminovat obyvatele části států a vpouštět na své území jen občany některých zemí.

Komise podle Wiganda již 7. srpna poslala státům dopis, v němž vyzvala ke sladění přístupu v několika hlediscích. Státy by podle Bruselu měly zvážit zavedení společných kritérií k určení epidemiologických rizik, jednotného barevného „semaforu“ pro rozlišení rizikových regionů a společného přístupu k lidem navracejícím se z nich.

„Není to poprvé, snažíme se o lepší koordinaci již měsíce,“ podotkl Wigand v narážce na jarní výzvy komise, která se marně snažila země odradit od úplného uzavření vnitřních hranic EU v době nejrychlejšího šíření koronaviru. Podle mluvčího má nyní Brusel od členských zemí pozitivní zpětné vazby. Velvyslanci unijních států budou ve středu debatovat o návrhu na koordinaci cestovních opatření, který na základě iniciativy EK připravilo jako předsednická země Německo.

Dokument, z něhož citovala řada médií, hovoří o tom, že je „zásadní předejít rozkouskovanému přístupu“ z jara a „ochránit integritu schengenského prostoru“. Diplomaté však zároveň dodávají, že případná dohoda bude mít charakter doporučení a státy se jí nebudou muset řídit. Stejně tomu je třeba v případě pravidelně aktualizovaného seznamu epidemiologicky bezpečných mimounijních zemí, který velká část států evropského společenství bere pouze orientačně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek