Hogana má v EK nahradit irská europoslankyně McGuinnessová

08.09.2020
Euroskop, čtk, foto: Evropský parlament

Irská europoslankyně Mairead McGuinnessová nahradí v Evropské komisi svého krajana Phila Hogana, který odstoupil koncem srpna. Oznámila to dnes šéfka exekutivy Evropské unie Ursula von der Leyenová, která nové člence svého týmu svěřila na starosti oblast finančních služeb, finanční stability a unie kapitálových trhů. Vlivné obchodní portfolio, které zastával Hogan, získá lotyšský místopředseda EK Valdis Dombrovskis.

Aby se McGuinnessová mohla ujmout funkce, musí její nominaci schválit příslušné výbory Evropského parlamentu a poté i plénum. Europoslanci z výboru pro mezinárodní obchod budou hlasovat i o nových kompetencích pro Dombrovskise, který by měl dohlížet například na jednání o potenciálních obchodních dohodách se Spojenými státy nebo Čínou.

Dombrovskis bude také společně s komisařem pro ekonomiku Paolem Gentilonim dál EK reprezentovat na jednáních euroskupiny, tedy schůzkách ministrů financí zemí platících eurem, doplnila von der Leyenová.

Předsedkyně komise dostala od vlády v Dublinu na výběr ze dvou kandidátů, vedle McGuinnessové ještě dosavadního viceprezidenta Evropské investiční banky Andrewa McDowella.

Von der Leyenová dnes ocenila zkušenosti současné místopředsedkyně EP, která je členkou evropského zákonodárného sboru od roku 2004. Nová irská komisařka bude díky nim přínosem pro unijní finanční politiku a přispěje k naplňování priorit, jimiž jsou zvláště přechod k zelené a digitální ekonomice, uvedla šéfka komise.

„Zelená dohoda pro Evropu bude vyžadovat, aby trvale udržitelné finance poháněly aktivitu napříč všemi sektory ekonomiky,“ dala McGuinnessová v první reakci najevo odhodlání pracovat na podpoře ekologických investic. Zásadním úkolem EU bude podle ní co nejméně bolestné zotavení z hospodářských následků pandemie nemoci covid-19.

Irská politička dodala, že je důvěrou von der Leyenové poctěna a nyní se hodlá připravit na slyšení ve výborech EP. Podle prvních reakcí europoslanců by jejich dlouholetá kolegyně nemusela mít při schvalování zásadní problémy.

Hogan odstoupil z funkce po veřejném tlaku kvůli účasti na srpnovém večírku, na kterém se sešlo více než 80 lidí. V Irsku byla přitom v té době ve snaze zabránit šíření koronaviru povolena shromáždění maximálně 50 osob. Hogan také nedodržel povinnou karanténu po příjezdu z Bruselu, a cestou na večírek se ke všemu dopustil dopravního přestupku, když při řízení používal telefon.

Jeho kompetence koncem srpna dočasně převzal právě Dombrovskis, jemuž je dnes von der Leyenová svěřila natrvalo. Kromě toho mu zůstane část dosavadního rozsáhlého ekonomického portfolia, z nějž irská politička přebere jen zmíněné finanční oblasti.

Komentátoři se shodují, že šéfka komise upřednostnila stabilitu svého týmu a předešla zvažovaným výraznějším změnám portfolií, které by byly vázány na nejistý souhlas europoslanců a mohly unijní exekutivě zkomplikovat práci během náročného podzimu. Von der Leyenová navíc zachovala křehkou politickou rovnováhu svého týmu, neboť ceněná obchodní oblast zůstala prostřednictvím Dombrovskise v rukou nejsilnější europarlamentní skupiny lidovců. Výběrem McGuinnessové se navíc přiblížila slibované genderové vyváženosti komise, kde bude nyní 13 žen a 14 mužů.

Zatímco nominace McGuinnessové vyvolala zejména pozitivní reakce, nad novou kombinací Dombrovskisových pravomocí dali někteří europoslanci najevo skepsi. „Už je místopředsedou komise odpovědným za euroskupinu, to je práce na plný úvazek. Překvapuje mě, že k tomu bylo připojeno jedno z nejdůležitějších portfolií, jak to všechno zkombinuje?“ uvedla členka obchodního výboru EP Kathleen Van Bremptová z druhé nejsilnější socialistické frakce. Naznačila tak, že Dombrovskise nečeká jednoduché parlamentní slyšení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek