Jednání Rady pro zemědělství a rybolov

21.09.2020
Euroskop, Úřad vlády

Ministři zemědělství EU27 se dne 21. září setkají v Bruselu, aby jednali o některých prvcích reformy společné zemědělské politiky (SZP) a o otázkách souvisejících s obchodem s agrárními produkty. Rada pro zemědělství a rybářství se po delší době uskuteční fyzicky, přičemž za Českou republiku se jí bude účastnit ministr zemědělství Miroslav Toman, který v rámci jednání o obudoucí podobě SZP vstupujících do závěrečné fáze bude hledat kompromisy a hájit české zájmy. Zasedání lze sledovat živě na internetových stránkách Rady Evropské unie.

Jedním z klíčových bodů ministerského jednání je reforma SZP po roce 2020. Při výměně názorů budou ministři hledat shodu nad nastavením budoucí zemědělské politiky a jejími jednotlivými nástroji, které jsou v mnoha případech zcela novými isntrumenty. Hlavními body diskuse bude vedle přímých plateb zelená architektura nové SZP a národní strategické plány, které jsou novým implementačním modelem SZP. Členské státy si ve svých strategických plánech určí, jak hodlají cíle EU za použití dostupných nástrojů SZP plnit a jak chtějí reagovat na konkrétní potřeby svých zemědělců a venkovských komunit.

Pro Českou republiku i celou Evropskou unii je možnost hladkého obchodování se zemědělskými komoditami se zbytkem světa velice významnou ekonomickou činností. Proto je v zájmu celé EU podpořit zlepšení přístupu na zahraniční trhy v rámci mnohostranných obchodně politických jednání.

V rámci celodenního jednání dostanou prostor i témata vznesená jednotlivými členskými státy. Česká republika – na základě rozhodnutí sněmovny Parlamentu ČR o zákazu chovu nosnicv klecích od roku 2027 z minulého týdne – prodiskutuje na půdě Rady možnost rozšíření takového zákazu na úrovni EU tak, aby byly zachovány jednotné podmínky pro producenty vajec v jednotlivých členských státech při zachování dostatečné produkce a nedocházelo k nerovným podmínkám na jednotném trhu. Ministr Toman stejně jako německá ministryně nadnesou téma afrického moru prasat, jelikož výskyt této nákazy v regionu střední Evropy se opět prokázal. Zazní v této souvislosti apel na Evropskou komisi, aby provedla analýzu situace u zesilující hrozby rozšíření afrického moru prasat. Reagovat musíme dříve, než dojde k propadu cen vepřového masa v EU a bude ohrožena celá část tohoto živočišného sektoru. ČR podpoří Itálii v diskuzi o zachování dobrovolného označování potravin na přední straně balení. Francie nastolí téma bílkovinných plodin, Španělsko sdělí ostatní členským států obavu z nedostatku financí pro nejvzdálenější regiony.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek