Valdis Dombrovkis: Parlamentní televize na webu je nesmysl

20.10.2005
Podle lotyšského europoslance Valdise Dombrovkise není třeba mít v parlamentním rozpočtu Evropského parlamentu tak vysoké rezervy, jak byly navržené. EP podle něj nikdy zcela nevyužije své peníze.

Není třeba mít v parlamentním rozpočtu tak vysoké rezervy, jak byly navržené. Je to vidět na tom, že Evropský parlament nikdy zcela nevyužije své peníze, tvrdí lotyšský poslanec Valdis Dombrovkis. Jeho návrh rozpočtu pro výdaje mimo Evropskou komisi podléhá tak zvané metodě spolurozhodování s Radou ministrů. Je tak jedním ze sedmi poslanců z nových zemí, kteří se k takto důležitým návrhům dostali. Je také znám svými nekompromisními názory na bující rozpočet institucí unie a neváhá v něm škrtat.

Jaké změny jste navrhl v parlamentním rozpočtu?
Jako nejdůležitější vnímám, že jsem seškrtal rozpočet oproti původnímu návrhu. Našel jsem tam možné úspory ve výši 40 miliónů eur. Kompromisní jednání nakonec dovolila snížit rozpočet jen o 20 miliónů, ale i to je úspěch. Já si myslím, že je možné snížit bobtnající rozpočet, aniž by se poškodila práceschopnost parlamentu.

Co konkrétně jste seškrtal?
Z jednoho výboru přišla žádost na peníze pro nové zaměstnance pod heslem „jeden pro každý jazyk“. Ale oni žádali peníze pro pět lidí navíc, než je oficiálních jazyků. Protože mi nevysvětlili, na co potřebují těchto pět lidí, tak jsem je škrtnul. Nejvíc ušetřit se dá však na rezervách. Parlament často žádá o peníze, které pak nepotřebuje. Vloni byl přebytek 23 miliónů eur, teď to vypadá na ještě víc, snad 95 miliónů.

Máte pro tento svůj postup podporu?
Rozpočtový výbor návrh schválil, takže šance, že projde plénem na konci října ve Štrasburku, je vysoká.

Parlament chce zavést televizní vysílání na webu. Má být na to vyčleněno několik miliónů eur ročně. Myslíte, že takový luxus je opravdu zapotřebí?
V rozpočtu se s tímto projektem nepočítá. Takže z tohoto hlediska k tomu nemám co dodat. Zatím co jsem slyšel, tak by webové vysílání mělo stát něco mezi dvěma až osmi milióny eur ročně. Měl jsem požadavek vytvořit rozpočtovou rezervu na komunikaci padesát miliónů eur. Zůstalo dvacet…

Dobrá ale osobně na to musíte mít nějaký názor…
Rozhodně nejsem nadšený tímto projektem. Je velmi drahý a vůbec si nemyslím, že internetové vysílání je až tak skvělý komunikační kanál. Možná že v budoucnu bude, ale my se musíme zabývat také přítomností. Zeptám se já vás, kolik hodin jste za poslední týden strávil díváním se na webovou televizi?

Asi skoro žádnou hodinu…
Vidíte, a to je to, o čem mluvím, skoro nikdo se nedívá, a přesto to stojí takové peníze. A ty by se daly využít na něco jiného.

Sdílet tento příspěvek