O funkci u Soudního dvora usiluje sedm lidí včetně Pelikána

23.09.2020
Euroskop, čtk

Do výběrového řízení na soudce Tribunálu Soudního dvora Evropské unie se přihlásilo sedm zájemců včetně bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (dříve ANO). Uvedl to v úterý server Česká justice, který připomněl, že post dříve zastávala i Pelikánova matka Irena.

„Ministerstvo spravedlnosti ve stanovené lhůtě obdrželo sedm kandidatur. Po jejich přezkoumání shledalo, že všichni uchazeči splňují stanovené předpoklady a mohou být pozváni k ústnímu pohovoru před výběrovou komisí,“ řekl serveru mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Pohovory se uskuteční v říjnu a komise na jejich základě vybere nejvhodnějšího kandidáta a prvního a druhého náhradníka.

Místo se uvolnilo po rezignaci soudce Malenovského

Místo se příští měsíc uvolní po Janu M. Passerovi poté, co se Passer u stejné instituce ujme postu po odcházejícím Jiřím Malenovském, který se rozhodl rezignovat.

Kandidát na funkci soudce musí být bezúhonným státním občanem ČR s dokončeným magisterským právnickým vzděláním a nejméně desetiletou právní praxí. Ministerstvo požaduje také vysoký morální charakter, záruky nezávislosti a nestrannosti, dostatečné znalosti práva EU a aktivní znalost francouzštiny i dalšího úředního jazyka Unie vyjma češtiny.

Kandidáta musí schválit vláda

Jména vybrané trojice předloží ministryně spravedlnosti k projednání sněmovnímu výboru pro evropské záležitosti a pro informaci také senátnímu výboru pro záležitosti EU. Poté musí vybraného kandidáta schválit vláda. Jeho jméno následně ministr zahraničí oznámí generálnímu sekretariátu Rady EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek