Komise představí migrační balíček, chce povinnou solidaritu

23.09.2020
Euroskop, čtk

Dlouho očekávanou náhradu za špatně fungující azylový systém Evropské unie dnes představí Evropská komise. Migrační balíček by měl podle plánů unijní exekutivy urychlit a zefektivnit vracení lidí bez práva na azyl do jejich zemí. Zároveň má ulevit přetíženým jihoevropským státům, kterým by měly s přejímáním či vracením migrantů pomoci všechny ostatní členské země. V běžných situacích by mělo podle unijních zdrojů být přebírání běženců dobrovolné, pouze v případě krize by si jejich část země rozdělovaly povinně.

Návrh, jehož zveřejnění komise několikrát odložila i kvůli koronavirové pandemii, patrně povede k dlouhým a náročným jednáním mezi členskými státy. Zatímco Řecko či Itálie dlouhodobě volají po větší solidaritě, kterou podporuje Německo či Francie, řada zemí střední a východní Evropy má problém s povinným přebíráním migrantů.

Na rozdíl od neúspěšného systému povinných kvót, který odmítlo Česko, Polsko a Maďarsko, počítá současný návrh s tím, že si země budou moci vybrat: buď za finanční podpory Bruselu přijmou běžence, nebo na své náklady zařídí návrat těch, kteří nemají právo na azyl. Pouze v případě výjimečného přetížení některé země, které ostatní státy nezvládnou vyřešit na základě dobrovolnosti, by se měla dostat do hry „povinná solidarita“.

Komise chce rovněž zavést rychlou úvodní kontrolu migrantů, která by měla pomoci v efektivnějším odmítání lidí, již na azyl nemají právo. Urychlit by se měl i celý proces posuzování žádostí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek