Šéfka EK stojí za Jourovou po Orbánově výzvě k odstoupení

29.09.2020
Euroskop, ČTK

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová má plnou důvěru šéfky unijní exekutivy Ursuly von der Leyenové. V reakci na kritický dopis maďarského premiéra Viktora Orbána požadujícího odstoupení Jourové to dnes řekla mluvčí EK. Komise podle ní na dopis odpoví a je otevřena dalšímu dialogu s Maďarskem. Jourová ve středu představí vůbec první hodnocení stavu demokracie a vlády práva ve všech členských zemích evropského bloku. Jeho součástí bude i situace v Maďarsku, kterou Komise dlouhodobě kritizuje.

„Naše obavy týkající se situace v Maďarsku jsou dobře známé a budou součástí zprávy o stavu právního státu,“ řekla dnes novinářům mluvčí komise Dana Spinantová. Odmítla však odpovědět na dotaz, zda pohled Jourové vyjádřený v rozhovoru pro německý magazín Der Spiegel sdílí i předsedkyně komise.

Sama Jourová odmítla komentovat Orbánův dopis, který dnes zveřejnil maďarský vládní mluvčí.

Maďarská vláda podle Bruselu oslabuje v zemi demokratické principy. Unijní orgány s Maďarskem dlouhodobě vedou řízení kvůli porušování evropských hodnot. Komise považuje za problematické mimo jiné omezování plurality médií či útoky na nevládní organizace, které pomáhají uprchlíkům. Jourová už dříve označila za nebezpečný i vývoj v oblasti justice či akademických svobod.

V rozhovoru, který německý magazín Der Spiegel otiskl minulý týden, Jourová mimo jiné prohlásila: „Pan Orbán rád říká, že buduje neliberální demokracii. Já bych řekla, že vytváří nemocnou demokracii. V maďarských médiích je sotva nějaká kritika proti vládě, takže podstatná většina Maďarů již zřejmě vůbec není v pozici, aby si mohla vytvořit svobodný názor. Obávám se, že lidé v Maďarsku by jednoho dne mohli zjistit, že jejich poslední volby byly poslední svobodné.“

Orbán v dopise adresovaném von der Leyenové napsal, že Jourová se dopustila „hanlivých veřejných prohlášení“ o Maďarsku. „Tato prohlášení jsou nejen přímým politickým útokem proti demokraticky zvolené maďarské vládě, jež se stávají běžnými, ale i ponižováním Maďarska a maďarského lidu. Prvé je nevhodné, druhé nepřijatelné,“ uvedl Orbán, podle něhož je odstoupení Jourové nezbytné a maďarská vláda s ní přerušuje veškeré politické styky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek